Koningin van de nacht

Jaren geleden kreeg ik van mijn goede vriendin Ina een stekje van een vetplant, een soort grote lidcactus. Hoe hij heet weet ik niet, zei ze, maar als je hem liefdevol verwaarloost, bloeit hij ’s zomers met prachtige, geurende bloemen. Maar.. alleen ’s nachts. En één bloem tegelijk.

Zo gebeurde. Nadat het stekje eerst liefdevol was verzorgd -het moest natuurlijk wel gaan wortelen- liet ik het min of meer aan zijn lot over. Het resultaat was een grote plant, die na drie jaar besloot te gaan bloeien. Als een koningin van de nacht. De minimale knopjes die in april verschenen, waren uitgegroeid tot enorme bloemen, die door het hele huis hun zoete geur verspreidden.

Op mijn beurt gaf ik weer stekjes door. Mijn moeder, met haar groene vingers, wist er een enorme plant van te kweken, die op het hoogtepunt wel twintig knoppen voortbracht en soms zelfs met meerdere bloemen tegelijk bloeide. Zij wist me te vertellen dat het hier ging om een tropische plant met de naam… “koningin van de nacht”.
Toch legde deze plant na verloop van vele jaren het loodje. Ook die van mij.

Dat op verschillende plaatsen de oerplant van Ina doorleeft, bleek twee jaar geleden. Vriendin M zou voor een aantal jaren naar Afrika vertrekken. Of ik voor haar “koningin” wilde zorgen.

Vorige zomer bloeide de plant met negen bloemen. Ik heb weer een stekje.

DSC06424

2 gedachten over “Koningin van de nacht

  1. Ik had ook zo’n stekkie uit Afrika. Na wat groeiwerk kreeg ik eerst drie bloemen en die bloeiden om de beurt. Na drie jaar zaten er negen knoppen in en die bloeiden op een avond allemaal tegelijkertijd. De geur van deze bloemen is heerlijk en zoet. Maar omdat ik longpatiënt ben kreeg ik het spaans benauwd en ik werd met adem problemen opgenomen in het ziekenhuis. Het is een eigenlijk lelijke vetplant met zeer mooie bloemen en die heerlijk ruiken. Maar negen tegelijk in een woonkamer van 19 m2 is te veel. Door ademhaling problemen belde ik 112. Zelfs de politie had er last van en hebben de plant buiten gezet. Ik heb er goed last van gehad. Het is een mooie bloem dat dan weer wel.

    • Een gevaarlijke plant, dus. 😉 Dit jaar heeft mijn stek voor het eerst gebloeid. En de plant waar ik nu al drie jaar op pas, heeft knoppen die op springen staan. De rest van het jaar is het maar een saaie plant, maar je moet iets voor schoonheid overhebben! Heb je de plant weg gedaan?
      Leuk dat je reageert op een tekst van toen ik net met mijn blog begon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s