Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn (1)

DSC08393

Als ik aan mijn oudste kleinzoon(7) vraag wat hij het leukste vindt op school, is het eerste wat hij noemt: buiten spelen. (Als tweede noemt hij tegenwoordig rekenen) Voor jongetjes is niets zo goed als in beweging zijn. Op je stoel zitten en priegelen met je pen of je potlood, je hoofd bij de les houden, sommen uitrekenen, rijtjes woorden lezen; ze vinden het allemaal maar een noodzakelijk kwaad. Ze willen actief zijn met hun lijf: voetballen, rennen, klimmen. Voor meisjes is het uiteraard ook heel goed, lekker buiten rennen (jongenspakkertje!), maar zij voegen zich toch wat makkelijker in een leerhouding. Ze willen best laten zien hoe mooi ze kunnen schrijven en laten horen hoe goed ze al kunnen lezen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; ambitieuze jongens en wiebelige meisjes, maar ook zij vinden het over het algemeen heerlijk om buiten te spelen.

Toen ik dit weekend richting Den Haag reed, passeerde ik een billboard met daarop de tekst: Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn. “Ja!”, dacht ik, “hoe waar is dat!” En al die jaren ‘pleinwacht’ kwamen me weer voor de geest en de veranderingen die in de loop van de jaren hebben plaatsgevonden in het speelgedrag van kinderen……
Als ik bedenk wat wij vroeger deden in de pauze, het speelkwartier heette dat toen ook nog, dan is er een hemelsbreed verschil met het ‘spelen’ van nu.

Geen kind knikkert meer, maar wij konden er ’s nachts niet van slapen. Of omdat je alles had verloren wat je had opgegooid, of omdat je van plan was weer een grote winst binnen te slepen. Tollen? Wat was er mooier dan je zweep- of priktol te laten draaien. We deden beeldenverkopertje, schipper mag ik overvaren, joepie-joepie is gekomen, sta-bal, witte zwanen-zwarte zwanen, bokspringen, de boom wordt hoe langer hoe dikker. Kaatseballen, met twee of drie ballen tegen de muur. Touwtje springen met twee touwen. We tekenden hinkelbanen op de tegels, van 1 tot 10 en de dood aan het eind. We hadden zoveel te doen, dat de tijd te kort was.

Het grappige was, dat er voor alles een tijd was. Om onverklaarbare redenen was het opeens knikkertijd, of tollentijd. Daar ging je dan helemaal in op.

Hoe zou het toch komen, dat dat in deze tijd niet meer bestaat? Ik wil absoluut niet beweren dat vroeger alles beter was, maar gespeeld hebben we. En wij konden dat van nature, zonder dat het een op het rooster ingepland vak was.
Hoe krijgen we de kinderen van nu weer echt aan het spelen?

Wordt vervolgd.

9 gedachten over “Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn (1)

 1. Als oud -collega sluit ik me bij jou aan
  Hier in de buurt wordt nog veel buiten gespeeld, vliegeren , skelteren, stoepkrijten en in het speeltuintje
  Zelf maak ik graag een wandelingetje:-)

 2. Er wordt nog steeds geknikkerd hoor en dubbeltouwtjespringen en hinkelbanen en elastiektwist en steltenlopen en hoelahoep. Maar er is ook de computer en tv en de nintendo en de wii. Af en toe introduceer ik de spelletjes uit mijn jeugd en dan spelen ze enthousiast mee, valt wel mee joh!

 3. Leuk dat je me even mee terug nam in de tijd….als wiebelig meisje.
  Hier wordt gelukkig nog veel buiten gespeeld maar ik zie nooit meer iemand bokspringen of twistelastieken…

 4. Buitenspelen leer je van je ‘peers’, als die liever voor de televisie hangen, wordt het nooit iets met dat hinkelen. Op mooie zomeravonden speelden we verstoppertje. Eindeloos, tot we binnen werden geroepen. Verschillende moeders door elkaar.

 5. Dat lukt nooit meer denk ik, de kinderen van nu echt weer buiten aan het spelen krijgen! De wereld is teveel veranderd. De enige manier om ze nog buiten te krijgen is wellicht door op een groot veld allemaal computers neer te zetten…;-)

 6. De spelletjes die je beschrijft zie ik nooit meer. Nu zit ik niet meer op school maar buiten schooltijd knikkerden, tollen en hoela hoepten we ook. Voetballen zie ik de jongetjes wel doen maar wat de meisjes doen weet ik niet. In mijn tijd maakte de jongens ook karretjes van afvalhout uit de bouw, de wielen kwamen van de bij het vuilnis gezette kinderwagens. Om de beurt moest je duwen maar het liefst werd je geduwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s