Het Noord Nederlands Toneel heeft de reputatie spectaculair toneel te brengen. Spannende decors, bijzondere effecten, wervelende acts, filosofische teksten, betrokken spel en vooral gewaagde bewerkingen van klassieke boeken.
In de loop van de jaren zagen wij de voorstellingen: Don Juan, Alice in Wonderland en La Divina Commedia.
Het laatstgenoemde stuk zagen wij het eerst en het was voldoende om elk jaar weer reikhalzend uit te kijken naar de nieuwe theatergids om te zien wat het NNT te bieden had.
Dit jaar was het geen boek dat centraal stond, maar een persoon. Al eerder heeft het gezelschap zich daaraan gewaagd, maar helaas is dat nooit in ‘ons’ theater getoond. Zo hadden we heel graag ‘Teiresias’ willen zien – we kregen een folder in braille mee, na het fascinerende ‘Alice in Wonderland’ – , maar dat was niet haalbaar.
‘Fellini’ dus nu. Omdat we wat laat waren met boeken, hoopten we dat onze favoriete plaatsen nog beschikbaar zouden zijn. En jawel hoor, geen probleem. Twee weken voor de geplande datum werd ons zelfs aangeboden gasten mee te nemen naar de voorstelling, tegen zeer sterk gereduceerde prijzen, wegens het teleurstellend aantal verkochte kaartjes. Het is inderdaad geen theater van de lach; er wordt wel wat van het publiek verwacht en gevraagd.
Zo togen wij met zijn vieren naar het theater. Alle toeschouwers werden als figuranten achter de bühne ontvangen (“Iedereen heeft het perfecte gezicht”). De jongeman in ons vierkoppige gezelschap werd direct door Anita Ekberg meegetroond, het toneel op, om een sensuele dans ten uitvoer te brengen. Maar we leverden de aangereikte kostuums weer in en tenslotte zaten we op de ons zo vertrouwde plaatsen.
Het spel ontrolde zich. Prachtige beelden, schitterende muziek, een wervelende show, diepzinnige teksten. Theater in het theater. En geleidelijk aan werden we ingewijd in de ideeën en dromen van de grote meester. Zagen we hem opgroeien, worstelen met het leven, een levensgrote Oscar in ontvangst nemen en sterven.
Diep onder de indruk praatten we nog wat na. Toch bleven we zitten met wat onzekerheden. Maar gelukkig konden we vaststellen dat dat niet erg was. Aan het begin van de voorstelling al sprak Fellini, in de gedaante van Ko van den Bosch: “Het gaat niet om antwoorden, onzekerheden zijn belangrijk”.
Opgelucht en opgetogen reden wij huiswaarts, onze eigen dromen in het verschiet.
Alleen al van de titel word ik blij en is voor nu genoeg 🙂
Het is als de stilte na een uitademing…
Wat fijn. De stilte na een uitademing… met het volste vertrouwen dat de inademing zich vanzelf aandient. Niet doen, geademd worden….
Wat een mooie wijze laatste regel.
Dat hoop ik als mijn kinderen allemaal groot zijn ook weer te gaan doen, naar het toneel, kan me er nu al op verheugen. Soms zie ik stukje op tv als voorproefje en dan klopt mijn hart zo snel.
Het geeft me zoveel meer als je mooi toneel ziet, het bepaalt soms belangrijke keuzes in je leven, omdat je net over een grens leert kijken.
Zilvertje, het zou toch mooi zijn wanneer je het zo zou kunnen regelen dat je in 2014 ook naar het NNT in het ZT kunt gaan. Ik weet nog niet wat er dan komt en of ze nog steeds worden uitgenodigd om te spelen, maar ik houd je op de hoogte! Toneel, echt goed toneel, geeft je zoveel! Dat is pas rijkdom.
mooi, zo’n voorstelling brengt je verder
Het zet me zo aan het denken…..
Mooi hé!
NNT rules!!
Fantastisch! NNT is het helemaal! Ik begreep bij het binnenkomen direct wat je bedoelde met de titel van je laatste blog.
Ja ik wist het voorpret (voor mij), zag je in gedachten staan denken: “Oh hier had ze het over”!
Magnifieke belichting ook vond je niet?
Fenny, ik dacht het letterlijk! En ja, de belichting had ik niet genoemd, maar ook die is altijd subliem! Wat ze daar op het toneel uithalen is op het waanzinnige af: licht op alle mogelijke manieren, stromend (!) water, rook, rollend en rijdend materieel…… Bijzonder creatieve geesten zitten hierachter!
Het klinkt als een mooie, bijzondere avond. Tussen de woorden ontstaan de ideeën – prachtige zin.
Interessant blog. Wij gaan veel te weinig naar theater e.d. Vroeger meer. Het is luiheid. En niets anders.
Jarenlang heb ik een abonnement op het ZT gehad. De laatste jaren niet meer, omdat ik een beetje op de programmering van het cabaretgedeelte (dat was altijd mijn favoriete onderdeel) uitgekeken was. Heb ik nu toch wat moois gemist. Jammer. je schrijft er indrukwekkend over. Die laatste regel is inderdaad van belang. Iemand schreef eens (maar wie was dat nou toch ook weer?): goede literatuur geeft geen oplossingen maar stelt vragen. Mooi he?