De advertentie

DSC08774Ze was een vrouw met een brede belangstelling. Maar vooral was ze geïnteresseerd in mensen. Die combinatie van eigenschappen deed haar belanden in de verpleging en in de politiek. Haar huwelijk was min of meer een noodzakelijk kwaad. Er kwamen twee aardige mensenkinderen uit voort – haar woorden.

Ze begon een nieuwe relatie en haar blik verruimde zich nog meer; alles op esoterisch gebied kreeg haar aandacht, naast religie en het humanisme. Haar leven werd één grote zoektocht naar de zin van het leven. Onverzadigbaar. Ze verzamelde boeken, ideeën, stromingen, geneeswijzen, mensen. Ze bleef op de hoogte van de politiek, zonder er actief aan deel te nemen. Ze hield bij welke films er draaiden, welke boeken er uitkwamen. Ze bezocht lezingen, spirituele bijeenkomsten, godsdienstige vieringen. Ze stortte zich op de symboliek van het Hebreeuws, de tarot, astrologie.
Terwijl haar geestelijke bagage groeide, moest ze op fysiek gebied inleveren. De ziekte met de grootste verwoestende eigenschap diende zich aan. Tot twee keer toe belandde zij voor een rigoureuze ingreep in het ziekenhuis.

Het huwelijk verbrak zij zelf, vanwege haar expansiedrift. De tweede relatie werd, vanwege dezelfde reden, verbroken door haar vriend. Hij was, net als zij, geïnteresseerd in het spirituele. Maar in plaats dat dat hen verbond, zorgde het voor verwijdering: voor haar was het nooit genoeg. Helaas had ze dit pas te laat in de gaten. De ellenlange gesprekken ’s avonds laat, na de zoveelste cursus, maakten haar overduidelijk dat de grens was bereikt. Hij plaatste in het geheim een contactadvertentie in de krant.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zij wilde niet alleen blijven. Ze zocht een gelijkgestemde man. Die zaterdag kocht ze De Volkskrant.

Op het moment dat de brief in de brievenbus gleed, wist ze dat ze op deze advertentie nooit had moeten reageren.

——————————————————————————————————————-

Dit is een bericht in de serie WE-300, een schrijfuitdaging van Plato. (Zie http://platoonline.wordpress.com/, hier kun je ook andere leuke, spannende, ontroerende verhalen lezen) In de tekst van 300 woorden mag een bepaald woord niet voorkomen, terwijl het duidelijk moet zijn dat het daar wel om draait. In dit geval was het verboden woord: verhalen

Andere berichten in de categorie WE-300:
Leve de EEG! (verhalen)
Zonnebloemen (verwennen)
Soezen (verwennen)
De brief (spinnen)
In The Looking Glass (schakelen)
Struikelen over het verleden (schakelen)

43 gedachten over “De advertentie

 1. Pingback: WE-300: November 2013 | Platoonline

 2. Oef, deze laatste alinea’s komen wel heel dicht bij mijn werkelijkheid. Ik had zo’n vriendin die werkelijk elke esoterische cursus aangreep om zich op te storten. Het was indirect de reden van onze verwijdering. De werkelijke reden doet er verder niet toe, ik plaatste geen contactadvertentie maar maakte om mijn moverende redenen wel een einde aan de relatie. Dat moest, mijn zelfrespect stond op het spel.
  Je beschrijft het pijnlijk goed. En dan dat einde dat zorgde voor de verzuchting: nee he?
  (was je hier geweest, je had het me horen uitroepen :-).

  Geweldige, maar beetje confronterende WE dus.

  • Er was een periode dat veel mensen (vooral vrouwen) zich op esoterische cursussen stortten. Daarin lagen alle antwoorden, kennelijk. Maar wanneer je niet meer met beide benen op de grond staat, wordt het een zweverig gedoe en kun je de ander niet meer bereiken. Dan zijn er geen antwoorden, alleen nog maar vragen en kan er veel kapot gaan, helaas.
   Ik hoop dat ik je geen slapeloze nacht heb bezorgd 😉

   • Dat niet. Maar die relatie heeft nog 12 jaar geduurd en eindigde pas in 2008 omdat de esoterie zei dat alles mocht,als het maar uit liefde was. Toen haakte ik af. Het is me, zeker gezien die lange tijd, niet in de koude kleren zitten. Maar ik kan dit zonder hartsbezwaren lezen en dan weet ik weer dat het heel goed is dat het over is.

 3. Ik ben heel vaak ”spirituele” vrouwen tegengekomen. Ik ken er nu nog twee die altijd vragen of ik een kaart wil trekken. Mooi verhaal.

 4. Ik heb ‘m 2x gelezen en toen begreep ik hem pas! Dat ligt niet aan de WE – ik ben vanavond kennelijk wat traag van begrip. Maar toen ik hem eenmaal doorhad ZAG ik het voor me en dacht: yes! Dit zijn van die heerlijke verhalen met een eind dat heel even zo heftig is, dat je het verhaal gewoon 2x moet lezen om het goed tot je door te laten dringen. Geweldige WE!

  • Dank je. ’t Was even proppen om alles er goed in te krijgen. Daarom snap ik wel dat het kwartje niet direct viel. Als dit geen waar gebeurd verhaal was, hadden we er misschien weer eens een vervolgverhaal van kunnen maken. Ook al is Plato daar eigenlijk op tegen 😉

 5. Ja…. ik sluit me bij mijn voorgangers aan….. en ondanks dat ik het wel met Plato eens ben moet ik het ook wel eens zijn met Marja…maar dat zal de stem van mijn nieuwsgierigheid zijn ;_)

  • Ik begrijp Marja ook wel hoor. Mijn ervaring is echter dat als je teveel gaat uitleggen of een tweede deel schrijft waarin uiteindelijk alle eindjes bij elkaar komen, je de spanning van het verhaal wegneemt.
   Hoe dan ook: ik leg me moeiteloos neer bij andere beslissingen. Alleen zou ik zelf dus nooit een vervolg schrijven.

 6. Mooi geschreven.
  Duidelijk de valkuilen met een mooi einde.

  Dezelfde interesse voor esoterie in een relatie niet altijd heilzaam nee.
  Juist omdat het een weg is die je alleen gaat op je eigen tempo.
  De nuchterheid als basis door het delen van het dagelijks leven met zijn gedoetjes is voor mijn gevoel juist verbindend.
  Hier ligt vooral de oefening voor degene die voor de ‘esoterische’ weg kiest om binnen zichzelf te verbinden en zich juist daardoor met de ander kan verbinden.
  Weet niet of ik duidelijk ben…. 🙂

  • Haha, weet ik. Maar het is over het algemeen gewoon beter een kort maar krachtig verhaal te schrijven, dan eindeloos voort te borduren op hetzelfde. Je stelt niet voor niets de beperking van 300 woorden. Dus je hebt gewoon gelijk! 🙂

  • Hier gaat het om de brief die zij schrijft. En ze reageert op een advertentienummer. In een flits realiseert ze zich wat ze heeft gedaan. Pas toen haar vriend de envelop met reacties ontving van de VK had je de poppen aan het dansen….

 7. Super WE met een gewéldig einde!
  Hoewel ik helemaal niet op es….est, gloeiende, gloeiende, nou ja van die vrouwen houd, sommige gingen bomen omarmen, heb ik dit verhaal met plezier gelezen.
  Wij Hulken blijven n.l. altijd met onze beide benen op de grond en kunnen volgens mij niet eens springen!

 8. Heb iets soortgelijks meegemaakt in de vriendenkring waardoor twee mensen uit elkaar groeiden en een huwelijk kapot. Het is een mooi, indringend verhaal moet ik zeggen met een sterk slot en dan ook nog waar gebeurd. 😉

 9. Mooi hoor. Ik hou ook niet van die esoterische types, ze werken op m’n zenuwen. Nuchtere types die in balans zijn met zichzelf en hun omgeving, recht-door-zeeërs waar je van op aan kunt, daar hou ik van.

 10. Ik ken iemand die, na de zoveelste heftige discussie, tegen zijn toenmalige vriendin geroepen heeft: “Rot op met die esoteringzooi!” Zelf heb ik vroeger me ook wel eens in die sferen proberen te verdiepen, maar dat heeft ertoe geleid dat ik er helemaal niets in gevonden heb, en dergelijke discussies zijn discussies tussen gelovigen en ongelovigen: confronterend en tot niets zinnigs leidend.
  En ja, een heel mooi verhaal met een prachtig gevonden eind!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s