Een mooie oude vrouw

woman

Ze had zich bedacht, zei ze door de telefoon. Ze had het idee dat het geplande uitje naar het Rijksmuseum, zondag, haar niet goed zou bekomen. We spraken af om het te verzetten. Iemand van zevenentachtig mag per dag beslissen wat wel en wat niet gaat, tenslotte. We zouden wel zien.

Zondagochtend, negen uur; de telefoon gaat. “Ja, heel gek”, klinkt het van de andere kant, “maar ik voel me vandaag prima. Wat vind je ervan, is het te laat om nog te gaan? Voordat ik er ben…” Ik vind dat het best kan en zo zetten we een leuk middagje Amsterdam op stapel. Zij reist met het Boekenweekgeschenk vanuit Den Haag. Ik pik haar op en samen lopen we naar lijn vijf. De bronskleurige wandelstok (“Gisteren gekocht. Chique hè?”) hangt er maar een beetje bij; ze loopt nog als een kievit. Voor de tram goed en wel is vertrokken, zijn we – zoals altijd – in een geanimeerd gesprek gewikkeld. Wanneer ze haar smartphone tevoorschijn haalt om wat foto’s te laten zien en te vertellen dat whatsapp ‘het niet deed’ en ze me dus maar een sms’je heeft gestuurd onderweg, draait de persoon voor ons zich om, met een grote grijns: “Zo leuk, als mensen met hun tijd mee gaan!” Ja, dat vind ik ook. Deze Haagse dame is nog heel erg bij de tijd; leest de krant, leest boeken, kijkt tv, denkt na, gaat naar musea en concerten.

Om nou een uur in de rij te gaan staan voor het Rijksmuseum is geen goed idee. “Mijn rug, weet je…” Bij het Van Gogh is de rij een stuk korter. Na een kwartier zijn we binnen en genieten van Felix Vallotton. Ik heb de expositie eerder deze week al gezien, maar nu geniet ik door haar ogen. En weer zie ik dat mensen door haar enthousiasme, humor en onbevangen kijk op het werk geraakt en geamuseerd worden.

Couple_epingle_Vallotton

De middag vliegt om. Na de koffie en het gebruikelijke bezoek aan de museumwinkel wordt het tijd om naar huis te gaan. Onderweg wijst ze me op het tere groen van de uitbottende bomen. En het gesprek gaat over ouder worden en jong blijven. In de trein installeert ze zich pontificaal voor het raam met ‘Een mooie jonge vrouw’ van Tommy Wieringa.

“Hoe is het met je?”, vraag ik later via de telefoon. “Als ik niks doe, kan ik nog alles”, is haar gevatte antwoord. Een mooie oude vrouw…..

——————————————————————————————————————–
De afbeelding van ‘de oude en jonge vrouw’ en de houtsnede van Vallotton, ‘De mooie speld’, komen van het internet.

20 gedachten over “Een mooie oude vrouw

 1. Ze is meer bij de tijd dan ik. Wat watshappen is weet ik niet, en mijn smartphone ligt in de la en treinreizen doe ik niet omdat ik niet weet hoe ik een kaartje moet kopen.
  De ouderen van nu zijn zoveel kraniger! Je hoort steeds meer mensen van rond de 80 die nog zo ondernemend zijn.
  Maar haar mooie zin ga ik onthouden! “Als ik niks doe, kan ik nog alles.”

 2. Mooi verhaal, leest heel vlot weg. Het boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa, een mooie jonge vrouw is beslist een aanrader. Dit weekend bij mijn boeken bijgekregen en in één ruk uitgelezen… ’t is wel meer een novelle (dun boekje) maar evengoed 🙂

  • Zal vragen of ik het mag lenen als zij het uit heeft 😉 Deze keer geen boek(en) gekocht; er liggen nog drie pillen te wachten om gelezen te worden….

 3. Als ik dit lees denk ik alleen maar: ‘ik hoop dat ik de 87 mag halen en dan nog ZO kwiek ben’. En dan nog met de trein… Zelfs NU vind ik met de trein gaan niet eens prettig meer omdat ik daar wel eens van die vreemde figuren heb aangetroffen. Laat staan als ik 87 ben… Maar dit soort mensen bestaan echt en ik vind ze ook fantastisch. De oma van een vriendin van me is 86 en fietst nog door Amsterdam. Soms kom ik haar tegen op de verjaardag van mijn vriendin en ik vind het zo leuk om met haar te praten – ze is ZO levenslustig en vrolijk, het is bijna een wonder om dat te zien!

  • Ja, Rebelse, ik vind het sowieso een wonder. Er zijn jongere mensen dan zij, die veel ouder lijken in hun doen en laten. Ze leeft met een soort van doodsverachting, terwijl ze wel degelijk weet dat het er eens van zal komen en ze ook het nodige op dat gebied heeft meegemaakt. Misschien komt het juist wel daardoor dat ze zo’n levenslust uitstraalt. Wat heerlijk dat jij ook zo iemand kent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s