That’s in a name

img120Vorig jaar rond deze tijd hing het nog in de lucht. Nu hebben broer en schoonzusje daadwerkelijk een rigoureuze draai aan hun leven gegeven.

Wat kan er veel veranderen in een jaar tijd. Leven met geloof, hoop en liefde opent ongekende mogelijkheden. Het kan bergen verzetten en je bestaan een compleet andere invulling geven. Je kunt het geluk een handje helpen door je eigen plannen klinkklaar te hebben. Dan komt het goede leven weer op stoom. Zo is het gebeurd. Het gaat hen naar wens.

Broer J laat zich tegenwoordig G noemen, zijn tweede naam, die hem al meer dan een halve eeuw als een schaduw volgt. Een naam die mijn vader hem met vooruitziende blik heeft toegedacht; alles wijst erop: deze naam past hem nu als een jas. Hij heeft zijn bestemming gevonden, hij kan tevreden zijn.
Lastig is het voor mij nog wel, omdat ik al zijn hele leven lang gewend ben aan de indertijd bijzondere naam, die mijn moeder hem met veel liefde toebedeelde.

DSC09765

Ik bezoek hen op een grijze zomerdag. We refereren aan een jaar geleden. We bezochten de tentoonstelling in Naarden over Comenius en zijn invloed op het onderwijs. Wie had kunnen dromen dat broer nu zelf een tentoonstelling zou samenstellen over het Hernhutteronderwijs?! Dit ter nagedachtenis aan een andere onderwijsvernieuwer, Friedrich Früauf, wiens tweehonderdvijftigste geboortedag mede de aanleiding vormde.
G vertelt gedreven over hoe hij hier hele schoolklassen, van de nabijgelegen Comeniusschool, in de kleine ruimte ontving. Over zijn improvisatievermogen, de grapjes. Over hoe geïnteresseerd de kinderen luisterden. Over de vragen die ze stelden. Ja, denk ik, er is een leraar aan jou verloren gegaan, maar je haalt de schade op jouw tijd en jouw manier ruimschoots in.

Ik ben trots op wat hij heeft bereikt. Hij blijft toch altijd mijn kleine broertje.

DSC09768

——————————————————————————————————————-

Dit is een tekst in de serie WE-300, een schrijfuitdaging van Plato (Hier kun je meer leuke, spannende, bijzondere WE-verhalen vinden). Het werkt als volgt: Schrijf een tekst van 300 woorden, waarin het sleutelwoord niet mag voorkomen. In dit geval was het verboden woord: gedenken.

Zie ook: In de geest van Comenius

img121-001

14 gedachten over “That’s in a name

   • Een zweverig nichtje van mij veranderde rond 1969 haar naam van Frieda in Faride. Er was iets negatiefs aan de naam Frieda, vond ze.

 1. Wat een vervulling als je je bestemming hebt bereikt vanuit het weten dat zich een nieuwe weg gaat ontvouwen.

 2. Het valt niet altijd mee om volgens je idealen te leven.
  Ik heb diep respect voor degenen die dat lukt, want het is (in mijn ogen) o zo moeilijk.
  Het zijn grote geesten die anderen ten voorbeeld zijn, die wezenlijk iets aan deze
  wereld veranderen. We kunnen niet allemaal op dat niveau een Nelson Mandela, Martin Luther King,
  of Albert Schweitzer zijn, maar ieder op zijn manier maakt toch een betere wereld om in te leven.
  Je mag trots zijn op je kleine broertje!

  • Wilskracht en doorzettingsvermogen. Die eigenschappen bewonder ik zeer in mijn kleine broertje. Inderdaad is het niet iedereen gegeven om zo te leven. Soms lukt het. Een beetje.

 3. Grappig, dat je broer van naam is veranderd. Ik kan me dat wel indenken. Soms heb je een naam die gewoon echt niet bij je past. Heeft hij het ook officieel laten veranderen, zijn naam?

  • Ik vind dat beide namen wel bij hem passen. Voor hem heeft ook meegespeeld dat hij veel in Duitsland komt/moet zijn, waar de tweede naam beter uitspreekbaar is. Het is niet officieel, maar hij stelt zich nu altijd voor als ‘G’.

 4. Pingback: WE-300 het woord voor juli | Platoonline

 5. Heel bijzonder wat je broer heeft gedaan. Zijn hart volgen en zijn naam veranderen. En mocht hij er later anders over denken, dan kan hij gewoon weer switchen. Kan ik niet zeggen met maar één voornaam. Hoewel, Willem, dat staat eigenlijk best voornaam ja 🙂

  • Willem staat inderdaad heel voornaam! Je kunt nog wel wat doen met een andere taal: Bill, William, Guillaume, Wilhelm. Zo kun je nog aardig wat kanten op. Maar ach, waarom zou je? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s