Inverdan

Het prestigieuze project van de gemeente Zaanstad nadert, na zo’n tien jaar van slopen en bouwen, zijn voltooiing. Het masterplan van Sjoerd Soeters, verguisd en verheerlijkt, toont zo langzamerhand zijn ware gedaante.

DSC09900

Het mooist is het te zien op maandagochtend vroeg. Alle winkels zijn nog dicht. Het is heerlijk rustig, zoals het eigenlijk op zondag zou moeten zijn. Maar om uit de gigantische kosten te komen, moet er gewinkeld worden. Zeven dagen per week. Open dus, Hema, Kruidvat, Blokker en al die andere winkels die je overal tegenkomt.

DSC09576

De gedempte gracht in de gelijknamige winkelstraat is weer uitgegraven. (‘Ontgraven’, volgens Wikipedia. Je zou derhalve denken dat hij weer is dichtgegooid.) Het ondiepe water ligt er stil en spiegelend bij. Een vredig tafereel, met al die verschillende bruggetjes. De enkele voetganger, op weg naar stadhuis of station, accentueert de rust, de leegte.

DSC09891

Het uiterlijk van een van Nederlands grootste en meest vertrouwde kledingzaken (toch voordeliger) wordt helemaal vernieuwd. Het blauw met rode embleem zal straks in niet al te uitbundige grootte de Zaanse gevel sieren.
Een eis van de gemeente: ook de bestaande winkelpuien moeten worden aangepast; geen schreeuwerige uitingen meer. Het zou mooi zijn, wanneer de spuuglelijke jaren-tachtig-aanpassingen ook ongedaan konden worden gemaakt.

DSC09581

De natuurstenen toren van de Rabobank detoneert enorm in dit geheel. Gelukkig is ook daar in voorzien: de zogenaamde ‘voorbouw’ die tevens bedoeld is als uitbreiding van de Saentoren. Hopelijk zal dit de Zaankanters niet beletten de ster te zien, die in de kersttijd altijd boven op dit gebouw staat te stralen. Een vast punt voor velen.

DSC09890

Naar stadhuis en station is een hele klim, de weg gaat vrij steil omhoog. Gelukkig is er als beloning zicht op Zaanstads eerste en enige waterval. Zou daar stroom mee opgewekt kunnen worden? Dat zou best handig zijn voor de liften en roltrappen die het iedereen mogelijk maken op het Stadhuisplein te komen.

DSC09888

Hier staan volop bankjes waarop mensen genieten van het zonnetje. Met uitzicht op het hotel van gestapelde Zaanse huisjes. Zaans groen, uiteraard. Met één uitzondering: het blauwe huis. Eerbetoon aan Monet, die het schilderde toen hij in de Zaanstreek verbleef.

DSC09885

Het hotel is een ontwerp van Wilfried van Winden. Het commentaar was niet van de lucht: je vindt het mooi, of je vindt het niets. Een tussenweg is er niet. Maar zo langzamerhand is men er wel aan gewend.

DSC09908

Het Stadhuisplein ziet er vrolijk uit, met de hekjes gevormd van tulpen in rood, wit en blauw, die uit oranje bollen omhoogschieten. Ook wanneer het somber weer is, ziet het er vriendelijk uit.
Op het dak zijn de emblemen van de verschillende gemeenten aangebracht. Zaanser kán gewoon niet!

DSC09916

De toegang tot het station maakt duidelijk dat de walvisvaart ooit een belangrijk gegeven was in de Zaanstreek. Nog even en dan zal ook het gebied rond station Zaandam weer helemaal op orde zijn.

DSC09904

Inverdan. Zo heet dit hele project. Vanaf begin 2000 werd ermee geadverteerd: wonen, werken en winkelen. In de trein denk ik erover na. De betekenis van het woord is in tegenspraak met wat het uiteindelijk is geworden.
Inverdán (klemtoon op de laatste lettergreep): inwaarts , naar binnen, dieper in. (De Zaanse Volkstaal, Dr. G.J. Boekenoogen) Een huis dat inverdan staat, tussen andere huizen, is wat naar achteren geplaatst, staat niet pal aan de weg.

Deze gigantische verandering springt juist enorm in het oog, wat natuurlijk ook van het begin af aan de opzet was. Hiermee heeft Zaanstad behoorlijk aan de weg getimmerd.

26 gedachten over “Inverdan

  1. Ik vind het prachtig.Wat was het naargeestig eerst. Ik geloof dat er een naamsverandering op handen is.
    Heb de klok horen luiden…
    Och, what’s in a name?
    Dat van Monet wist ik nog niet.
    Je hebt er leuk over geschreven.

      • De mens is van nature tegen verandering, dat brengt onrust. Maar als je het een kans geeft is de verrassing vaak groot, het Groninger Museum was ook zoiets. Ik vind het prachtig!
        Nu veel gezeur over het forum, het scheelt alvast een lelijke wand op de Grote Markt en als het af is krijgt het van mij misschien ook wel hoofdletters 😉

  2. Bouwkunst naar mijn hart. Lekker ouwerwetsch vormgegeven. Van het hotel schiet ik in de lach, wat leuk!
    Aan de weg timmeren, vanouds al, daar aan de Zaankant. 🙂

  3. Ik was er niet zo heel lang geleden. Ik ben de enige die de Rabo-bank-toren (vroeger het hoofdkantoor van AH) wel mooi vind. En ook nog een ander hoger gebouw, een vierkant blokje bij de brug, ik zou je foto’s kunnen sturen. Over het werk van Soeters ben ik maar gedeeltelijk enthousiast. De grote structuur vind ik prima, de gestapelde ‘huisjes’ vind ik maar niks. Het stadhuis vind ik goed.

    • Blew, ik vermoed dat je de “Lotus” bedoelt, bij de Den Uylbrug. Dat is een mooi, spannend gebouw. AH zit nu in een kolos bij het spoor. Dat vind ik saai, nietszeggend. Maar ja, over smaak…….

      • Ik weet niet hoe het heet, maar het staat links van de Beatrixbrug als je die oversteekt vanuit het centrum. Het gebouw is een bijna vriekant blokje, met blauwe banen langs alle vier de gevels. Het nieuwe AH-gebouw aan het spoor is een architectonische ramp. Dan nog liever de huisjes van Soeters 🙂

      • O, nu weet ik wat je bedoelt. Inderdaad een leuk gebouw. Naast het Filmhuis (kom ik morgen weer!) “De Fabriek”, dat trouwens nooit een fabriek, maar een jongensschool is geweest. Die huisjes (het hotel) zijn ontworpen door Wilfried van Winden.

  4. Ik vind dat hotel wel apart hoor. Het springt er in ieder geval wel uit zo. En eigenlijk vind ik het wel mooi dat in oude steden de bestaande panden dan wel als winkelpand gebruikt worden. Maar inderdaad een beetje minder reclame op de puien zou soms mooier zijn. Al ben ik altijd wel blij als Hemaverslaafde ;0 Die rode H te zien ……… koffieeeee……

  5. Ik heb er wat familie wonen en ken de op een aanmerkingen over het project. Zelf vind ik het kitscherig aandoen, maar het is een absolute vooruitgang. Dwz voorheen vond ik het centrum van Zaandam 3x nix. Wel jammer dat de gracht niet doorvaarbaar is geworden. Aan de andere kant vind ik het ‘sluisjesedeel’ wel heel erg grappig.

    Of het fietsvriendelijker geworden is vraag ik me wel af.

    • Pure kitsch is het! Maar wel leuk. Een grote vooruitgang is het fietspakhuis, waar je je fiets gratis kunt stallen. Dat sluisjesdeel is erg leuk, vooral voor kinderen. Maar hoe dan ook, het centrum van Zaandam zal nooit wat worden, ook niet met de nieuwe “gracht”. Leuke, bijzondere winkels houden het niet lang uit. En die hele Rozenhof is een grote aanfluiting. Wat een armoedige bende.
      Maar ja, de vaart der volkeren, hè.

  6. Eigenlijk vind ik alles wat ze gemaakt hebben wel iets moois hebben. Ook die grijze huisjes die zo mooi verwijzen naar de originelen die daar tot de jaren ’50 hebben gestaan en waar ik als kind altijd kwam voor het Sint Maartenfeest.
    Het totaalbeeld vind ik kitscherig. Het is teveel bij elkaar. Maar goed, ik zou ook niet terugwillen want hiervoor was het een verschrikking. Dus verder maar niet zeuren.
    Wat ik wel jammer vind is dat de prijs hoog is. De bieb is uit Wormerveer verdwenen, De welzijnsorganisaties hebben het loodje gelegd (hoewel hier en daar een particuliere doorstart wordt gemaakt) en dat zal de aloude kritiek (al het Zaanse geld gaan naar Zaandam) niet doen verstommen. Ik geef het altijd aan op Zaanpanel maar dat soort dingen helpen niet erg.
    Enfin, je hebt er een mooi verslag van gemaakt met mooie foto’s zodat ik toch weer het idee krijg om van de week weer eens te gaan kijken wat er allemaal veranderd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s