De mist maakt van de koeien de aanzet tot een tekening: een donker streepje rug en kop in het omfloerste groen. Vage aanduiding van struikgewas, een enkele boom. Hier en daar lichten de kassen van het Westland oranjegeel op. Wateringen, Kwintsheul, Poeldijk, Naaldwijk, poëtische namen. Al met al goed om in de stemming te komen voor een bezoek aan het Stedelijk Museum in Schiedam.
We laten de grijze wereld voor een paar uur achter ons wanneer we, tussen de reusachtige pilaren door, het neoclassicistische gebouw betreden en rechtstreeks de kapel van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis binnenlopen. De preekstoel is prominent aanwezig achter de balie. De museumwinkel met de gebruikelijke gadgets is hier gesitueerd evenals het museumcafé met gezellige zitjes en een leestafel.
In de linkervleugel (waar ooit de oude mannelijke Schiedammers hun dagen konden slijten) moeten we zijn. Hier komen de woorden van de oude dichter Kloos tot leven: “Ik ben een god in het diepst van mijn gedachten.” Hier is het domein van de drieëntachtigjarige kunstenaar herman de vries (zonder hoofdletters, een residu van de zestiger jaren, vermoed ik), die een beetje god is. Een bescheiden, vriendelijke god, zoals kinderen hem waarschijnlijk voorstellen: grijs haar en een grote grijze baard.
De gedachte schept het beeld. De gedachte brengt een ordening aan in de chaos. herman de vries heeft zijn gedachten en de natuur geordend tot kunstwerken. Onbedoeld bedoeld, onnatuurlijk natuurlijk. Een god die zijn eigen wereld schept. Een wereld waar alles klopt, omdat alles mogelijk is. Spelen met licht en donker. Gebruik maken van het enorme aanbod van de natuur. Alles is voorhanden. Je moet het alleen willen zien. Kijken is de kunst. Zien nog veel meer.
Het werk zet je in eerste instantie aan het denken: heeft hij die blokjes met opzet zo geplaatst, is de schaduwwerking zo bedoeld? Maar het denken maakt al heel snel plaats voor ervaren. Kijken, kijken, kijken. Opgaan in het beeld. Verrast, verbaasd, verrukt, verheugd. Gaandeweg ontdek je als vanzelf dat er veel aan het toeval wordt overgelaten. Hoe iets in de ruimte is geplaatst. Hoe iets op papier is terecht gekomen. Maar toch ook weer niet altijd; er zijn duidelijke aanwijzingen dat de hand van de meester zich heeft geroerd. Nadrukkelijk in een bepaald ritme gedwongen blaadjes, nauwkeurig uitgestalde sikkels, op de juiste afstand geplaatste schaaltjes met specerijen. De toevalstreffer is dan bijvoorbeeld de puntige uitloper van het blad en het extra lange steeltje. Of de dikte van de takken, de grootte van de doorns. Het verschil in grootte van het blad van de sikkel.
Indrukwekkend is een wand totaal gevuld met plastic mapjes met daarin plantjes op een velletje papier. Deze komen van een stukje grond van 16 dm2, 40 bij 40 centimeter. Fantastisch hoe hij dat heeft gerubriceerd -volgens een strak systeem- want elk plantje kun je op zijn eigen plaats weer terugvinden. Zo’n klein stukje grond, uitvergroot tot een hele wand. De vergankelijkheid de baas, hier is het goed geconserveerd.
Vergankelijkheid. Dat is het uitgangspunt van herman de vries. Dat is wat hij ons wil tonen. Waar hij ons van wil doordringen. De verandering die plaatsvindt in de natuur, door de natuur. Want een geplet blikje dat roest en scheurt door de inwerking van de elementen en de tijd, kan ook in een lijstje terechtkomen.
Vergankelijkheid is af te lezen uit een opstelling van schedels en botten van dieren. Of van vreemd gevormde takken en stronken. Hiervan kan de opstelling elke tentoonstelling weer anders zijn, net als de verandering die plaats vindt in de natuur. Toeval. Niets is blijvend.
Aarde in vele kleuren en verschillende soorten as smeert hij ritmisch uit over grote vellen papier en lijst het in. Honderden lijstjes zijn gevuld met takjes, blaadjes, steentjes, schelpen.
Op drie grote vellen papier zie je hoeveel bladeren zijn appelboom heeft losgelaten om respectievelijk een, twee en drie uur ’s middags. De bladeren zorgen zelf voor de compositie, het oog van de kunstenaar ontdekt hierin de schoonheid. Zijn intentie verheft het tot kunst en zijn handen voltooien het werk op ambachtelijke wijze. De toeschouwer, de kijker vervolmaakt het door zijn aandacht.
Heel bijzonder is de installatie: rosa damascena. Het topstuk van de tentoonstelling, een vloer vol rozen in knop. De aangename geur verspreidt zich door de gehele vleugel. En dat is de bedoeling; meerdere zintuigen worden aangesproken, ook de reuk wordt bij het ervaren van het kunstwerk ingeschakeld. Aardetinten rondom. Opgaan in het geheel. Heel stil worden. En beseffen hoe vergankelijk we zijn.
De weg terug in omgekeerde richting. De koeien zijn heel. Het gras is groen. Langs de kant van de weg ligt geel blad ongeordend uitgespreid in de bermen.
——————————————————————————————————————-
En natuurlijk wilden wij, als nuchtere Hollanders, ook weten hoeveel rozen….? Honderdacht pond. Door herman de vries eigenhandig uitgestrooid.
Mooi geschreven, je neemt mee. En een plezier om naar te kijken!
Fijne dag.
Dank je, Soli!
Al lezend begrijp ik dat deze expositie niet aan mij besteed zou zijn. Jouw blog erover des te meer! Mooi beschreven.
Dank je. Ben wel benieuwd wat je tegenhoudt?
mooi mooi mooi
zonder hoofdletters en komma’s
Echt “jouw ding”. 😉
Mooi geschreven Corja ,soms begrijp ik idd een kunstwerk niet “zoals die blokjes”, dan denk ik,moest ik nu zoiets maken zou men dan ook zo’n interesse hebben 😉
Dus ja “Kijken is (De) Kunst”
Laura, ik heb besloten dat ik niet alles hoef te snappen. Ik hoef ook niet alles mooi te vinden. En ik hoef ook nergens achteraan te lopen. Heerlijk hoor, die vrijheid!
Prachtig beschreven, dat is ook een vorm van kunst. Ik ben niet héél kunstzinnig en natuurlijk is kunst ook voor iedereen anders. Bij deze tentoonstelling zouden waarschijnlijk de kleuren me het meest aanspreken, ik ben wel van de “aardetinten”!
Dank je, Riet. Ik schrijf maar een beetje over wat ik zie en ervaar. En een tentoonstelling kan ook heel erg tegenvallen. Wat je zegt: kunst is (zoals alles in het leven) heel persoonlijk.
Heerlijk om zo met je mee te kijken 🙂
Was gezellig! 😉
Wat ben je toch een ontwikkeld, veelzijdig en fijnzinnig leuk mens! Ga het nog wel x nalezen want kom net uit mijn nacht, dus beetje te heavy stuff nu!
Nou, nou, nou, Narda, zo kannie wel weer! 🙂
Moderne kunst… soms weet ik echt niet wat ik ervan moet denken. Maar soms is het, ook zonder het te begrijpen, mooi… en dan is dat voor mij ook goed.
Zo beschrijvend geschreven dat het echt meekijken wordt… goed van jou! Natuurlijk helpen de foto’s ook 😉
Ik wist ook niet wat ik ervan moest verwachten, Anna. Soms valt kunst mij ook gewoon tegen. Dit vond ik bijzonder. En er was nog meer leuks, daar: Hollandse kunst van 1945 tot nu.
Alles begint met waarnemen, kijken en ervaren. Dat heb je mooi verwoord.
Klopt, Wllm. Dank.
Wat prachtig geschreven . Krijg weer zin om te gaan. Ik kijk nu weer anders naar zijn kunst. Dank voor je inzicht