De bijsluiter

DSC00067

Iedereen die wel eens een bijsluiter uit een medicijndoosje heeft gehaald, kent het. Je bent benieuwd naar wat voor narigheid je nog meer kunt krijgen bij, of in plaats van, de kwaal die je wilt bestrijden. Wat de gevolgen zijn van het slikken van dit pilletje. Je vouwt het zorgvuldig gevouwen papiertje open. Je leest zo hier en daar wat. Voordat je panisch wordt van de ellende die je waarschijnlijk te wachten staat besluit je de boel weer dicht te vouwen en terug te stoppen in het doosje. Mis! Voor het op de juiste manier opvouwen heb je minstens een cursus origami nodig.
Gelukkig overkomt me dit maar zelden. Maar mocht ik weer eens zo’n doosje in handen krijgen en in de verleiding komen om de bijsluiter te openen, dan weet ik nu al dat het uiteindelijk in de vorm van een propje in de vuilnisbak belandt. Of, nog beter, bij het oud papier.

Gisteravond gebeurde mij iets dergelijks. De verkiezingen staan voor de deur en er lag ’s middags zo’n mooie kandidatenlijst op de mat. Ik laat daar graag even mijn blik over dwalen. De namen die je op zo’n lijst tegenkomt spreken vaak enorm tot de verbeelding en kunnen de aanzet zijn tot een verhaal. Een kleine greep: Slettenhaar, Rommel, Uitentuis, Oetelmans, Kalverboer, Swijnenburg.
Bij verder kijken ontdek ik zaken, die ik hoogst merkwaardig vind. Wat te denken van de combinaties die worden gemaakt? Lijst VVD gecombineerd met D66, PVDA met Groen Links, PVDD met Ouderenpartij NH, 50Plus gecombineerd met Hart voor Holland. De Piratenpartij opereert logischerwijze alleen. Op de lijst van de VP, Vrouwen Partij, ontwaar ik twee mannen. Wat een vreemde bedoening; ik kan er niet veel logica in ontdekken.

Door het uitspellen van deze bijsluiter word je inhoudelijk niet veel wijzer. Daarvoor moeten er nog allerlei debatten worden gevolgd. En dan weet je van tevoren al waar het op uit zal draaien. Babbels over waar men voor staat. Over wat we niet moeten willen met zijn allen. Loze beloften, vage standpunten. Zogenaamd keiharde meningen.

De kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van het Hoogheemraadschap is helemaal een ratjetoe. Wat moet je je voorstellen bij de partij BoerenBurgersWaterbelang. Of bij Koninklijke Schuttevaer, waarvan o.a. de heren Droog, Mol, Bakker en Groen deel uitmaken. Kunnen wij ons lot gevoeglijk in handen van deze heren leggen? Ach het zal best. Het enige wat ik hoop is dat iedereen in het Hoogheemraadschap erop uit zal zijn om de boel droog en het water fris te houden.

En dan tot slot nog een greepje uit de wegwijzer:
Laat uw stem niet verloren gaan! Stemmen met het rode potlood! De hoofdbewoner wordt verzocht deze stemwijzer ook aan eventuele kiesgerechtigde medebewoner(s) te laten lezen. (Wat overigens een krakkemikkige zinsconstructie is.)
Op een paar zwart-wit foto’s kun je zien hoe je een vakje rood maakt en hoe je je ingevulde stembiljet in de kliko moet deponeren.

Een echte bijsluiter! Het lukt me ook nu niet om dit papier in de oorspronkelijke staat terug te vouwen. Ik houd het maar voor gezien. Deze kan alvast in de kliko. Of, zo u wilt, bij het oud papier.

Maar toch. Als ik op 18 maart in het stemhokje sta, maak ik twee vakjes rood. Ook al weet ik niet precies wat daarvan de gevolgen zijn.

30 gedachten over “De bijsluiter

 1. Nou bijsluiters van medicijnen lees ik uit principe niet of ik kan beter zeggen uit zelfbescherming want dan durf ik niets meer in te nemen. ;). Tja die verkiezingen, ik ga ook stemmen en inderdaad mooie belofte tot ze in het pluche zitten en ze weer gauw vergeten zijn……..

 2. Herkenbaar alleen in uiterste als ik iets vreemds opmerk lees ik anders slik ik bij voorbaat al niet.

  En de verkiezingen ga ik op gevoel papier en woorden zijn geduldig 😉

 3. Ohja, je herinnert me er aan dat ik toch bijsluiters moet lezen om te kiezen.
  Het handigst lijkt het me om het papier aan de muur te hangen en met dartpijltjes te werpen.

 4. Vertel me wat…Toen ik een medicijn kreeg werd ik van die bijsluiter al ziek. Wat ik kon krijgen was: Darmklachten, spierverkrampingen, diabetes, verwardheid, epileptische aanvallen, jeuk, borstvorming, kriebelhoest, etc. Toen ik het medicijn eindelijk in durfde te nemen had ik alleen een kriebelhoest. Dat ging na een paar dagen weer over.

 5. Wat een mooie verbinding tussen de bijsluiters bij medicijnen (die niet in eerste instantie bedoeld zijn om de gebruiker te informeren, maar om sterk te staan in juridische procedures) en die bij het stembiljet (die vooral bedoeld is om te verbloemen dat er niet een werkelijke keuze is).

 6. Bijsluiters bij medicijnen ga ik pas lezen wanneer ik nieuwe klachten heb waar eventueel die medicijnen verantwoordelijk voor kunnen zijn, anders heb ik óók nog kalmerende middelen nodig!
  Ik heb dan blijkbaar wél een gave…… ik kan landkaarten, bijsluiters en noem maar op weer keurig terug vouwen.;-)

  • Ja, landkaarten. Ook zoiets. Je hebt zeker een gave, als je alles weer op de juiste lijntjes gevouwen krijgt! Tegenwoordig heet dat nogal eens dat je daar ‘een gen’ voor hebt. 😉

 7. Ik heb één keer een bijsluiter gelezen en prompt kreeg ik last van de bijwerkingen. Ik doe er dus niet meer aan mee! 😉
  Tja en met de verkiezingen moet ik het allemaal nog maar zien. Wij kunnen welgeteld voor één waterschapsmaatschappij kiezen. Hoeveel is er dan te kiezen vraag je je af….

 8. Twee vakjes rood is ongeldig. ik vind dat de info die we krijgen minimaal is, moet echt actief op zoek. De radio doet zijn best, de tv laat me dwalen, bij het RTLdebat allemaal gezichten die we al kennen en niets zeggen over deze verkiezingen en een Rutte die me weer laat schrikken, laat ze maar sneuvelen zegt hij. Hij is het niet waard onze minister president zou zijn. Ik heb er van de week een stukje over geschreven en dat luchtte op.

  • Jawel, twee vakjes, Zilver! Een voor de Provinciale Staten en een voor het Hoogheemraadschap. Als het goed is heb je ook twee stempassen gekregen. Groet!

   • Je hebt gelijk, ik heb nog even gekeken, dacht dat je een grapje maakte, maar het is juist wat je zegt, twee vakjes.

 9. Slettenhaar, Rommel, Uitentuis, Oetelmans, Kalverboer, Swijnenburg, zijn dat echte namen, of neem je mij in de maling 😉 Hilarisch toch!!! En verkiezingen, ach, ik hoop voor jou dat ze meer zin hebben dan de verkiezingen die we in Belgie hadden en waar de zweedse coalitie uit voort is gekomen. Ramp o ramp

 10. Er zoemt iets
  in het doosje
  van de apotheker
  Voorzichtig
  zet ik het
  op een kiertje
  en bevrijdt waakzaam
  de strip met pillen
  Wat ik je brom
  er zit meer in…
  Een opgevouwen
  reusachtig vel papier
  vol letters met werkzame stof
  en kwalen die je
  van het middel
  zou kunnen krijgen

 11. Zie bijsluiter

  de nevenwerkingen
  zijn
  dikwijls erger dan de kwaal

  het herstel moet men niet te snel uitbundig vieren
  wegens de impact op hart, longen, lever en nieren

  genezen is trouwens
  uitstel van executie
  want sterven doen we allemaal

  Lenjef 😀

 12. Bijsluiters durf ik ook nauwelijks meer te lezen. Ik ben dan veel te bang dat ik alles voel wat er aan bijwerkingen staat beschreven. Beetje sneu ja, ik ben het met je eens! Stembiljet heb ik vandaag braaf ingevuld. Zit nu voor de tv in afwachting van. Ben benieuwd!

  • Ach wat een farce, die verkiezingen. Allemaal van die baasjes, die vinden dat ze eigenlijk, ergens, toch nog net wel niet helemaal verslagen zijn. Yech!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s