Brief aan mijn kleinzoons

img017

Dit is een brief aan mijn twee favoriete kleinzoons. Hij is voor beiden. Ik had beloofd een keer een blog te schrijven, speciaal voor hen. Het is natuurlijk niet een echt persoonlijke brief. Die zou ik gewoon met de hand schrijven, in een envelop doen, er een mooie postzegel op plakken en via slakkenpost laten bezorgen.
Ik hoor ze al zeggen: “Maar oma, je hebt toch maar twee kleinzoons?” Precies, jongens, zo is het. Twee geweldige kleinzoons. Allebei verschillend. Allebei favoriet.

Lieve jongens,

Het schooljaar is bijna voorbij. In het afgelopen jaar heb ik jullie zien groeien van eind-groep-vier-jochies tot begin-groep-zes-knullen. Ik bedoel dat jullie een stuk wijzer zijn geworden. Dat merk ik bijvoorbeeld aan jullie onbetaalbare one-liners, de antwoorden die jullie geven, de vragen die jullie stellen, aan jullie blik, humor (goeie moppen!) en spel. Natuurlijk zag ik dat vroeger ook bij jullie moeders, maar het lijkt wel of al die zaken veel meer opvallen bij je kleinkinderen. Gek genoeg.

Jullie gaan nu eerst fijn vakantie vieren. Geen school, geen verplichtingen, niet op tijd je bed uit en opschieten, maar nieuwe ervaringen opdoen, reizen, spelen, zwemmen, voetballen en luieren.

Jullie zijn heel veel in mijn gedachten. Ik zie hoe goed en leuk jullie worden opgevoed. Het is dus eigenlijk overbodig, maar ik wil jullie toch wat tips geven; oma’s goede raad…..
Daar komt-ie:

1. Doe alles wat je doet zo goed als je kunt. Het leven is geen wedstrijdje; je hoeft niet beter te zijn dan een ander. Doe alles op jouw manier, maar wel zo goed mogelijk. Met aandacht. Dat geldt ook voor later, als je een beroep moet kiezen. Word je voetballer? Atleet? Bioloog? Autocoureur? Zorg dat je heel goed wordt. Maar ook als je vuilnisman zou worden, word een goede vuilnisman. (Weet je trouwens dat vuilnismannen onmisbaar zijn? Dat als zij er niet waren er overal troep zou liggen, en er erge ziektes zouden uitbreken? Punt 1a is dan ook: Kijk nooit op anderen neer.)

2. Wees eerlijk. Iedereen doet weleens iets wat niet goed is, wat niet de bedoeling was, wat achteraf gezien een beetje dom was. Kom er gewoon voor uit. De waarheid is altijd waar.

3. Maak fouten. Er wordt vaak gezegd: van je fouten leer je. Oké, maak gewoon een heel rijtje sommen fout, weer wat geleerd. Nee, zo werkt het natuurlijk niet. Van het verbeteren van je fouten leer je. Daar sluit punt 4 op aan, kijk maar:

4. Durf te vragen. Weet je iets niet, of niet zeker? Vraag het. Aan je ouders, je meester of juf, je nichtjes, je zusje, je tante of oom. Of gewoon aan je oma, natuurlijk 😉 Wie vraagt wordt wijs. En dat is mooi meegenomen, toch?

5. Kwets niemand. Wees aardig. Ik zal niet zeggen dat je geen ruzie meer mag hebben. Dat is namelijk onmogelijk. Engeltjes wonen in de hemel. Op aarde wonen mensen en die doen wel eens lelijk tegen elkaar. Als het je niet gelukt is tijdens een ruzie op je woorden te letten, denk er dan even over na. Misschien kun je je excuses aanbieden, sorry zeggen. Zeg eens iets aardigs tegen iemand, zomaar. Geef een complimentje. Je zult zien, je krijgt ze ook terug. (In mijn oude poëziealbum staat een heel kort gedichtje, maar het is heel waar: Wie goed doet, goed ontmoet.)

6. Wees jezelf. Je hoort heel vaak dat mensen dat zeggen. Ik zeg het nu ook tegen jullie, terwijl ik niet eens goed weet wie ik zelf ben. Weet jij wie je zelf bent? Ken jij jezelf heel goed? Misschien jullie wel, hoor! Volgens mij gaat het erom dat je niet zomaar iets doet wat iemand anders voorstelt, als je niet het gevoel hebt dat je het er helemaal mee eens bent. Als het niet goed voor je voelt, doe het dan niet. Vraag jezelf af: past dit wel bij mij? Hoort dit bij mij? Word ik hier blij van? Wordt een ander hier blij van?

7. Blijf lachen! Nou, dat was wel een beetje veel hè? Allemaal van die serieuze dingen. Maar het leven is uiteindelijk helemaal niet zo serieus. Er valt genoeg te lachen. Lachen maakt het hele leven licht.

En dan tot slot nog dit:
Ken je die mop van die twee jongens die bij hun oma gingen logeren? Nou, die hadden zoveel plezier. Ze speelden de hele dag, lieten goeieriken het winnen van slechteriken, voetbalden op het pleintje, aten stapels pannenkoeken, lagen uren in bed te keten, wilden appel met honing en kaneel als ze niet konden slapen, ontwierpen legobouwsels, tekenden woeste monsters, zochten zakken vol kastanjes. Maar ze werden ook langzamerhand te groot voor de plastic kinderbordjes. Ze konden best zelf de weg naar het pleintje vinden, zonder oma. Ze waren bezig op te groeien tot de bijzondere mensen die ze hun hele leven al waren……. Dat is toch echt een goeie grap. Of niet?

Dag jongens, een fijne vakantie.

Veel liefs van oma.

33 gedachten over “Brief aan mijn kleinzoons

 1. Mooi, ‘oma’! Mijn tip 8: Check af en toe of het beeld dat je van jezelf hebt nog enigszins klopt met hoe anderen naar je kijken. Je verandert voortdurend en ook de wereld om je heen blijft niet hetzelfde.

  Veel plezier!

  • Ja, Blewbird, dat is een goeie. Panta rhei, nietwaar. Als ze naar groep acht gaan, zal ik er weer eens een brief aan wagen. Dan kan ik jouw tip gebruiken. Dank!

 2. Toppie zeg…….. Wat heb je dat mooi en vol liefde geschreven….. Is het een tweeling?? Geniet er van het gaat zo hard, hoop ook ooit nog oma te worden haha…….;)

  • Nee Anneke, het zijn neefjes. Ja, de tijd vliegt. En ik hoop voor jou ook, dat je nog eens oma wordt. Maar je hebt er niets over te zeggen!

 3. geweldig! Goed idee ook!
  Ik kan het niet nalaten om even mee te doen, ook ik barst uit mijn voegen van de goede raad.

  [IMG]http://i288.photobucket.com/albums/ll180/wiesdewinter/IMG_8293_zpspxbngina.jpg[/IMG]

  Nee, voor kleinkinderen ben ik veulste jong, ik heb ze niet zelf laten baren maar wel zelf geschoten.

  !. Nooit huilen, als je van de fiets valt. Huilen is voor meisjes.

  2. Kijk altijd eerst in het rond voor je valt of er vrouwelijk schoon in de buurt is dat waarschijnlijk gewillig is om je nog niet al te grote ego te troosten en te strelen.

  3. Doe net of je vreselijk verbaasd bent als ze op je afvliegt met haar goede zorgen.

  4. Prijs haar daden van liefdadigheid en, en passant, haar schoonheid.

  5. Stel voor samen even naar de fietsenmaker te lopen voor je moeder je betrapt.

  6. 5 golden rules, onthoudt ze goed, en je hebt er je hele leven profijt van.

 4. Wat ben jij een lieve wijze oma Corja. En dan kan het bijna niet anders dan dat je kleinkinderen op hun oma lijken. Heel veel plezier vast met de jongens deze vakantie. X

  • Ja, Narda, hier en daar hebben ze wel wat van mij. Mijn kleindochter is een bijna exacte kopie van mijn moeder. Het wordt zeker gezellig, deze vakantie.
   Dat zou ik jou ook graag toewensen, een gezellige vakantie, maar dat wordt, vrees ik, een heel ander verhaal…..

 5. Een brief die eigenlijk iédere oma aan haar kleinkinderen zou moeten sturen.
  Onnodig te zeggen dat ik al jouw goede raad 1 op 1 over zou nemen áls ik zo’n brief zou schrijven.
  Het worden vast geweldige mensen als ze opgevoed worden door mensen die door jou opgevoed zijn.

  • Je kunt het nooit zeker weten, maar ik denk dat het wel goed zal komen met deze kinderen. Zo klein als ze zijn denken ze al na over een heleboel zaken. Ik vind het hoopvol.

 6. Wat ontzettend mooi!!! Het doet me beseffen hoe jammer het is dat ik nooit een opa of een oma heb gekend. Echt een gemis.

  • Geweldige leeftijd. Had zelf altijd graag groep 6. Tot ik een keer een groep 8 kreeg. dat vond ik ook erg leuk. Je kunt al prima filosoferen met die halve pubers.

 7. Pingback: Brief aan mijn kleindochter | Spiegelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s