Over premature eikels, een ongeremde tante en een geheim

20150729_113247

Geheimen. Wie heeft ze niet.
Er is iets raars mee aan de hand. Geheimen die bewaard, zelfs gekoesterd worden, staan toch altijd te dringen om naar buiten te mogen. Weg uit het heim, het huis, waar ze zo veilig achter slot en grendel worden gehouden. Het broeit en gloeit. Net zolang tot er dan eindelijk iemand in vertrouwen wordt genomen: kun je een geheimpje bewaren? Daar gaat het geheid mis. Wat voor de één een geheim is, is voor de ander een spannend verhaal waar hij lekker mee kan scoren. Weg geheim.

In onze familie tieren de geheimen welig. Zoals in elke familie, waarschijnlijk. En elke keer wanneer wij, de vijf nichtjes, bij elkaar komen, worden die geheimen druk besproken en gedeeld. Onze jongste nicht, M, weet nog het meest. Die is vroeger regelmatig bijgepraat door haar moeder. We hangen dan ook aan haar lippen tijdens onze bijeenkomsten.

Het is altijd een hele toer om een geschikte datum te vinden voor een gezamenlijk treffen. Maar afgelopen zondag was het weer eens zover. Met zijn vieren (M, A, G, en C) zijn we met de auto van M op weg naar nicht AJ en haar moeder, onze laatste tante. Tijdens de rit van ruim een uur valt er al heel wat te kletsen. We rijden langs Hendrik Ido Ambacht en daar is de eerste roddel al. Toen oom K en tante J hun dertiende kind verwachtten waren de namen zo’n beetje op. Opa’s en oma’s waren allemaal al vernoemd. Wat nu? De plaatsnaam bracht uitkomst. Hendrik Ido zou het tweede kind in het gezin worden met een dubbele doopnaam. Natuurlijk is dit niet echt een roddel, en ook geen geheim, maar een leuk weetje. En bijzonder dat hij toevallig ook jarig is.
Nicht zet er flink de sokken in. Als we in de verte de namaak Sint Pieter boven de bomen zien uittorenen, weten we dat we er zo ongeveer zijn.

We laden het proviand voor de lunch uit. Nicht AJ is al een paar dagen in het huis van haar moeder. We scharen ons rond de tafel met koffie en overheerlijke appeltaart, volgens het geheime recept van nicht A. En verder gaat het gesprek weer. Over de tante die bij haar moeder bleef wonen, tot het laatst toe voor haar zorgde, zichzelf wegcijferde en toch op latere leeftijd nog aan de man kwam. Over de trouwdatum van opa en oma en de geboortedatum van hun eerste kind, drie maanden daarna. Over twee geloven op één kussen. Over…..

We hakken de lunch in tweeën en gaan doen waarvoor we eigenlijk zijn gekomen: Tante A bezoeken in het revalidatiecentrum. Daar zit de dame, chique gekleed, op ons te wachten in haar rolstoel. Een scheurtje in de heup is geen pretje, maar ze slaat zich dapper door alle ongemakken heen. Geen gepiep, maar een gezellig gesprek en interesse voor de bezoekende nichtjes. Een bijzondere vrouw.

We nemen haar mee naar buiten. Wat een ravage na de storm van gisteren. Takken, groen blad, de eerste eikels van het jaar, onvolgroeid van hun tak gerukt.
We strijken neer op een terras. En daar gebeurt het. Dochter zet haar moeder met rolstoel en al aan een tafeltje. Terwijl iedereen het zich gemakkelijk maakt, zien we plotseling het gezicht van tante verkrampen. Ze spert haar ogen wijd open, ze roept, klemt zich uit alle macht aan de leuning vast. En in razende vaart rolt ze achteruit, weg van de tafel. De rem! Vergeten! Gelukkig wordt er adequaat gehandeld en zit ze snel weer, licht trillend, achter haar kopje koffie.

Later, als tante weer veilig terug is en zij beloofd heeft een dutje te gaan doen, maken wij de rest van de lunch soldaat. Dan komt het gesprek op de merkwaardig gevulde fotolijst aan de muur. Een lijst met trouwfoto’s van alle ooms en tantes, keurig netjes gerangschikt. We zien onze ouders op hun best. Jong en mooi en stralend. De foto van de pas laat getrouwde tante ontbreekt. En vanaf de plaats die perfect zou zijn geweest voor haar trouwfoto, kijkt ons een onbekend echtpaar lachend aan. We zien totaal niets bekends. Wie vond het noodzakelijk om die foto erin te doen? En waarom? We kunnen het aan niemand meer vragen. Het gespeculeer is uiteraard niet van de lucht. Al met al voelen we ons behoorlijk voor de gek gehouden.

Dit is nu een echt familiegeheim. En dat zal het blijven ook. Er wordt geen tipje van de sluier meer opgelicht.

20150726_121407

26 gedachten over “Over premature eikels, een ongeremde tante en een geheim

  • Tante weet het ook niet. De enige die het wist, was oma (waarschijnlijk). Deze lijst hing ooit bij haar in de kamer. Later, na haar dood, kwam hij bij de moeder van nicht M terecht. Zij had ook geen idee. Terwijl zij wel van heel veel op de hoogte was!

 1. Wat een “tijdsdocument” die lijst met foto’s en inderdaad, wát raadselachtig onbekend bruidspaar, daar kom je dus nooit meer achter vrees ik. Misschien is het destijds gewoon “opgevuld” om het juiste aantal kinderen te “verbeelden” als bruidspaar.
  Maar inderdaad, familiegeheimen heeft vrijwel iedereen, pas ná de dood van de ongetrouwde zuster van mijn moeder bleek via de notaris dat zijn veel meer broes en zussen had gehad dan ik wist, daaruit bleek ook dat mijn oma van haar kant nog jaren leefde na mijn geboorte maar in een “gesticht” zat . Ik zal dus zeker een beetje erfelijk belast zijn;-)

 2. Ooo daar ging Tante bijna aan de rol 😉Gelukkig niks gebeurd. Gezellig zo met jullie dames, hebben jullie misschien achter op de foto gekeken Corja?
  Daar wil nog wel eens wat geschreven staan.

 3. Wat een verhaal met die tante die bijna achteruit.. waarheen reed? Gelukkig goed afgelopen…
  Nou ja zeg, zit ik hier net een heel erg goede suggestie te tikken, kijk ik even hierboven, staat hij er al… Geen optie dus, achterop de foto kijken! Nou, dan zal dat geheim dus altijd een geheim blijven… Tenzij je bij oude buren oid gaat vragen… Leuk logje Corja

 4. Geheimen

  bed- en andere geheimen zijn van alle tijden
  het dierlijke in de mens
  kent soms geen grens
  eeuwige bron van roddels en ongezien lijden

  Lenjef 🙂

 5. Geheimen die verteld worden en toch geheimen blijven. Ontbrekende schakels en nagemaakte Sint Pieters (ik ken alleen die van Oudenbosch). Tijdens het lezen denk ik aan mijn eerste fotoalbum waarin allerlei oude foto’s staan, de oudste van rond 1890, waarin je kan wegzinken bij onbekende voorouders met korte kuifharen, bolle broeken, klompen en kromme pijpen in de mond.
  Prachtstuk.

  • Klopt, we gingen naar Bergen op Zoom. Heerlijk, hoor, die geheimen en dat geklets met de nichtjes. Wat geweldig dat je nog zo’n mooi oud fotoalbum hebt! Daar kun je eindeloos bij wegdromen. Vroeger was alles beter, toch? 😉

   • Jij weet dat het niet waar is, ik weet dat het niet waar is. Ik zou internet niet graag kwijt zijn. De gruwelen van vroeger zijn de gruwelen van nu. Ik zou bijvoorbeeld die twee oorlogen niet graag meemaken. Maar toch… de rust, het waxinelichtje, het niets hoeven. Maar ach, ik hoef alleen maar de luxaflex te sluiten.

 6. De titel alleen al is de moeite waard. Tja geheimen, wie heeft ze niet en wie kan er echt een geheim bewaren, ik denk dat er maar weinigen zijn die een geheim meenemen.in het graf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s