Koiere en Kaike

Nou, nou, nou. Wat een drukte in mijn anders zo rustige straatje. De ene na de andere auto wordt geparkeerd. Als alle parkeerhavens vol zijn, dan gewoon op de stoep, in de bocht, op het gras, tussen de struiken. Even verderop, op de Lagedijk is de Kaike en Koieremarkt. Voor degenen die het Zaans niet beheersen: kijken en kuieren. Overal hangen de plaatselijke vlaggen aan de gevels. Feest! Het is aan mij niet besteed, dit soort feestjes. Ik voel me een beetje ontheemd. Zoveel mensen. Een gehaaste blik in de ogen; stel je voor dat dat ene koopje net voor je neus wordt weggekaapt. Maar ik gun het ze van harte. Gezellig is het zeker, als je ervan houdt. Ik hoop dat ze het droog houden; het is traditiegetrouw een regenachtige dag.

DSC00981

Tegen de middag zie ik aan de overkant, aan de andere kant van het slootje, steeds kleine groepjes mensen lopen. Stevige schoenen aan. Rugzak op. Heuptasje om. Papier in de hand. Een wandeltocht, begrijp ik. Er wordt gestopt, de beschrijving wordt nog eens gelezen, een paar meter teruggelopen, nee, het was toch goed. De sokken er weer in. Verstand op nul, blik op oneindig. Ach nee, dit laatste klopt niet, natuurlijk. De blik moet gericht op het papier, zodat er van lekker rondkijken niet veel zal komen. Ernstig. Wandelen is een serieuze bezigheid. Jammer, want dit is een leuk stukje Zaanstad. Maar, ieder zijn meug.

DSC00982

Daartussendoor, in dezelfde richting, mensen met plastic tasjes. Die lopen anders. Ontspannen, rustig. Juist! Die komen van de jaarmarkt en hebben hun slag geslagen. Ze kletsen gezellig met elkaar. Kijken vrolijk. Drie paar sokken voor een tientje. En er waren lekkere hapjes, goede koffie en Zaans bier. Het was weer gezellig, ondanks de regen.

DSC00983

Ook in deze richting, maar dan op het schelpenpad langs het slootje, de mensen die hun hond uitlaten. Die lopen weer anders. Ze slenteren een beetje, laten de hond snuffelen en zijn behoefte doen. Met de handen in de zakken kijken ze uit naar andere hondenbezitters. Hebben oog voor de omgeving.

Deze laatste manier bevalt me het meest. Een beetje achter je neus aan, of die van je hond, natuurlijk. Beetje kijken. Er is altijd wel wat te zien, ook al heb je dezelfde route al honderd keer gelopen. Waterhoentjes met het laatste nest jongen van dit jaar. Een zwanenpaar dat statig ronddrijft. Prachtige witte waterlelies.

DSC00938

Zo zou het hele leven moeten zijn. Een beetje koiere, een beetje kaike. Niet al te serieus. Van tijd tot tijd wat lekkers eten en drinken. Een paar goeie nieuwe sokken. En mochten er wat diepere gedachten komen bovendrijven, dan mag je hopen dat er af en toe iemand naast je loopt, die begrijpend kijkt als je je zielenroerselen verwoordt.
En dat mag best een hond zijn.

25 gedachten over “Koiere en Kaike

 1. ‘Ook al heb je de route al honderd keer gelopen’. Juist dán is het mooi iedere keer weer de kleine veranderingen op te merken vond ik. Heerlijk geschreven. Als het goed is komt ‘Puur Zaans’ nu in september uit (i.p.v. jl juli). Heb ik een stukje voor mogen schrijven. Zou dat ook niets voor jou zijn? Komt 1 keer per half jaar uit, dus best te doen;-). Groetjes, Narda

  • Wat leuk dat jij straks in gedrukte vorm leesbaar bent! Ik zal er mijn licht eens opsteken. Misschien is Heel Nederland Schrijft wel iets voor jou? Even googelen of via fb. Groetjes, Corja

   • Ik heb een verhaal geplaatst daarvoor de wedstrijd, maar gezien het onderwerp vind ik het niet gepast om om stemmen te vragen. Voor wat betreft Puur Zaans, ik geloof het zelf pas als ik hem in mijn handen heb hoor!

 2. Wat een leuk zomers blog. Ja, al die verschillende type wandelaars zijn interessant om te beschouwen Wat het type betreft die met hun neuzen op en in de kaart zitten doet me denken aan die Japanse toeristen die de bezienswaardigheden alleen door de lens van de camera zien. Leuk die verschillende dialecten die ons land rijk is, daar kan ik op zich al van genieten

  • In het Stedelijk in Amsterdam zag ik laatst een bezoekster in een noodvaart door het museum sjezen. Ze stopte alleen bij een schilderij om er een foto van te maken. Het werkte enorm op de lachspieren!

 3. En zo filosofeer je naar een heerlijke uitsmijter. De hond zal je ook nooit tegenspreken, of je onderwerp van je afpakken of zo…
  Mensen met boekjes onder de neus heb ik veelvuldig gezien op langeafstandswandelpaden (mooi scrabblewoord). Heb dat nooit kunnen begrijpen. Wandelroutes hebben bijna altijd prima bordjes of schildjes of andere aanduidingen waardoor je zonder boekje het landschap veel mooier kunt ondergaan zonder de route kwijt te raken.

  • Ha, dat is leuk. Als allerlaatste zin had ik eerst staan: “Hij zal je nooit tegenspreken”. Dat vind ik trouwens nog tot daaraantoe. Je onderwerp afpakken, daar ben ik allergisch voor. Dan nok ik af. En het gebeurt maar al te vaak, helaas.

 4. Leuk om te zien zeg… en nee, ik ben ook niet van de buurtbijeenkomstenenfeestjes… laat mij maar lekker mijn eigen ding doen! Trouwens ik had het al vertaald die woorden.. ik snapte ze 😉

 5. Lijkt me heerlijk om daar te “koiere en kaike” , maar dan zonder kaart én zonder hond want die hebben we niet. Geeft niets want we hebben elkaar om de gedachtespinsels over uit te storten!

 6. Wat een heerlijke beschouwingen, Corja. Ik liep die dag ook op de rommelmarkt. Familie van Maria was over uit België en ik heb ze de omgeving domineestuin laten zien waarna we via de beeldentuin richting Zaanse Schans en later de befaamde Haaldersbroekerdwarsstraat gingen. Ze vonden alles mooi. De markt was druk maar het was voor hen leuk om er even doorheen te gaan. Ondertussen kwamen we Joop nog even tegen die zijn kleine hoisie even ontvluchtte en de hond uitliet. Joop weet alles van Z. en geeft er regelmatig rondleidingen zodat je je eigen dorp plotseling van een andere kant leert kennen. Enfin… onder welk kopje in jou verhaal horen wij nu thuis? Zelf ben ik liefst van rustig (vooral dat) koiere zonder plan om zo verrast te worden door het onbekende.
  Graag gelezen. Meer van dit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s