Panoramisch

DSC00884

Als veel mensen van niets weten, heb je geluk.
Dat is een cryptische omschrijving van: op maandag is het Panorama Mesdag open en dat weet niet iedereen. Wij wisten het. Een zeer gedienstige suppoost tilde de rollator naar boven. Heerlijk rustig was het daar! Het was zelfs zo stil dat we op een gegeven moment met zijn vieren in de verte stonden te turen. Een van die vier was een suppoost, die moest wel, dus die telt niet mee. Bleven over een Japanse toerist en wij, de “oude” vriendin en ik. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat er net daarvoor een groep van twintig mensen naar de boten, golven en duinen stond te kijken en uitleg kreeg in het Ivriet. Maar daarna hadden we weer het rijk alleen. En dat midden in de vakantie!

DSC00912

Het enorme schilderij kreeg een flinke opknapbeurt en ziet er weer fris en helder uit. Wat ik me van eerdere bezoeken niet meer herinnerde, is het licht. Nu viel het me op: de zon die, gefilterd door het enorme doek, op het tafereel schijnt, uiteraard van tijd tot tijd versluierd door een wolk. Het maakt alles zo echt. Je weet dat je naar een levensgroot schilderij staat te kijken, maar je waant je echt aan zee. Je voelt het, ruikt het, hoort het.

DSC00894

DSC00891

DSC00900

DSC00892

Omdat we zo heerlijk rustig konden kijken, zagen we meer dan anders het geval zou zijn geweest. En wat zijn ze leuk, die details. Voor J.T. was het cliché ‘feest der herkenning’ werkelijkheid; opgegroeid in Scheveningen kon ze me tekst en uitleg geven over dat toen nog kleine vissersdorpje. “Haar tijd” in beelden gevat.

DSC00887

De dag eindigde, geheel in stijl, met een grote pan mosselen geserveerd op een terras in Kijkduin met panoramisch uitzicht. Met een uitstekende witte wijn toastten wij op deze mooie dag.

Ze was moe, zei ze toen ik haar thuisbracht, maar wat had ze genoten. Wat ben ik trots op deze (bijna) negenentachtigjarige vrouw, die nog zo midden in het leven staat. En die haar al zo rijke geest blijft voeden. Ik voel me bevoorrecht dat ik daar af en toe getuige van mag zijn.

DSC00921

17 gedachten over “Panoramisch

 1. Het moet gewéldig zijn om het panorama te zien wanneer je daarin je jeugd terug ziet.
  Voor mij zijn dat de ezeltjes in het doek waar een rondje op gereden mocht worden op het strand, herkenning en een béétje het verlangen terug voelen want er moest natuurlijk betaald worden en een ritje zat er voor mij als kind niet in.
  Fijn dat je dat je vriendin kon laten herbeleven en extra mooi dat het zo rustig was.
  Er komt is een mobile digitale versie waarin je de seizoenen kunt zien veranderen , ik dacht zelfs als eerste niet te ver uit de buurt bij jou, richting sail
  http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4123960/2015/08/18/Panorama-Mesdag-gaat-op-reis.dhtml

  • Hé wat leuk, Riet! Ja, vroeger ging het niet allemaal van de grote hoop. Wij mochten ook een aantal dingen niet, vanwege de kosten. Tegenwoordig kan (moet?) alles, lijkt het wel. Dat maakt kinderen vaak ontevreden. Iets te wensen hebben is leuk en beter voor de ziel! 🙂

   • We zijn er niet slechter van geworden denk ik, soms heb ik medelijden met een deel van de huidige jeugd.
    Ze groeien op terwijl alles lijkt te kunnen en ze zullen echt een stuk terug moeten nu het wat minder wordt.
    Ze hebben nooit geleerd wat écht belangrijk is. Grappig, mijn nieuwste logje gaat ook al terug in de tijd;-)

 2. Wat een mooi verslag. En ja, alle eer aan die 89 jarige vrouw. Ze doet me denken aan Zwaantje, die ongeveer even oude vrouw die, weer of geen weer, naar de vereniging komt om de lezingen bij te houden, vooraan zit en altijd zinnige vragen stelt. Kan ik dat ook als ik die leeftijd ooit bereiken zou?
  Prachtige foto’s. Als ik ooit naar Mesdag ga, zal het op een maandag zijn. Wil je het dan niet aan anderen doorvertellen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s