Gezegend ben je…..

img056Veel lieten ze zich niet aan elkaar gelegen liggen. Ja, ze hadden jaren geleden wel eens een soepje gedeeld. Met zijn stomme kop had hij toen een belofte gedaan die natuurlijk niets waard was. Het kón gewoonweg niet. Nooit had hij er meer aan gedacht. Tot nu.
Broers. Voor wat het waard was. In één gezin geboren, op dezelfde dag. Verschillend als water en vuur. Hij, de oudste, leefde voor de vuist weg. Zijn broer gespitst en gespannen. Jaloers. Op het absurde af. En vroom. Kon dat samengaan?

Daar liep hij. Terug van de jacht. Die god van zijn vader was hem gunstig gezind geweest. Op zijn rug droeg hij een hert. Als hij straks thuiskwam zou hij het braden. Precies zoals zijn vader het graag had. Ze zouden samen eten, en dan… Ach, vader Isaäk. Wat wist hij van de strijd die zijn zoons onuitgesproken uitvochten? Oud was hij. En blind, in alle opzichten. Niets had hij in de gaten. Voelde dat hij spoedig zou sterven en wilde zijn oudste zoon zijn zegen geven.

Hij vond het allemaal best. Zolang het maar geen verplichtingen inhield. Zolang hij zich maar niet met die god hoefde bezig te houden.
Hij verdween in zijn tent en toog aan het werk. Schikte het gebraden vlees met geurige kruiden op een schaal. Tijd om te verkleden had hij niet. Hij was al laat.
“Vader, hier ben ik. Ik heb heerlijk vlees en goede wijn. We eten samen. En zegen mij dan.”

Nooit had hij kunnen denken dat hij door zoiets onbenulligs van zijn stuk zou raken. Wat zijn woorden tenslotte? Woede en verdriet streden om voorrang. Hij wilde zich wreken op de man die hij weg zag vluchten.

Maar terwijl hij met omfloerste blik in de verte staarde, wist hij dat hij dat niet zou doen.

——————————————————————————————————————-

Dit is een verhaal in de categorie WE-300, een schrijfuitdaging van Plato. De bedoeling is dat je een verhaal schrijft van 300 woorden, waarin je het sleutelwoord niet mag noemen. Deze keer was het verboden woord: handelen.
Meer lezen of zelf meedoen? Ga naar https://platoonline.wordpress.com/

30 gedachten over “Gezegend ben je…..

  1. Jeetje door jou beleef ik de oude verhalen uit de Bijbel opnieuw door andere ogen bekeken. Zoals ik al eerder zei, die zouden gewoon gepubliceerd moeten worden. Echt heel goed gedaan.

  2. Ja, ik ben ook behept met die associaties naar verhalen uit eeuwenoude boeken, die voor sommige mensen blijkbaar nog een letterlijke leidraad worden verondersteld voor het leven in het nu, alsof de tijd heeft stilgestaan. Jammer voor die verhalen, in de context van hun tijd zouden ze veel boeiender zijn…

    • Dwarsbongel, dat is inderdaad jammer. Ik zou bijna zeggen: natuurlijk moet je die verhalen niet letterlijk nemen. Maar wie luistert daar nu naar?! 🙂

  3. Pingback: Een interview en een nieuwe WE-300 | Platoonline

  4. Een herschreven bijbelverhaal, ja zover was ik ook. Maar die verhalen van school zijn al heel lang geleden en ik pijnigde mijn hersenen tijdens het lezen: Jacob en Ezau? Ik weet het niet zeker. Er staat me iets bij van een schotel linzensoep.
    Wel mooi geschreven maar je moet wel bijbels georiënteerd zijn wil je er ten vollle van kunnen genieten.
    Dank je wel Corja.

    • De tags verraden het een en ander, Plato. Maar ik zal zien of ik het in het verhaal zelf iets meer kan verduidelijken. Ik houd het graag een beetje cryptisch, maar dit is misschien too much. 😉

      • O ja, nu zie ik die tags ook. Had ik het toch goed, maar als je geen bijbellezer bent gaat het dus aan je voorbij. Nee, niet too much… laat het a.u.b. cryptisch zijn en blijven.

    • Een vroegere leraar haalde het woord ‘geschiedenis’ uit elkaar: Het is “geschied én is”, sprak hij dan veelbetekenend. Tot op de dag van vandaag boeit me dat inzicht.

  5. Je verplaatst me met dit verhaal naar 1954, met de jeugdvereniging CJMV mocht ik als 14 jarige als semileiding mee. Ik zou dan ook een dagsluiting moeten houden, met een bijbel verhaal en gebed.
    Heel vroom was ik niet maar weigeren vond ik kinderachtig, ik kreeg “de verloren zoon” als onderwerp.
    Ik zie me nog staan, een papiertje in m’n hand met aantekeningen uit het verhaal in mijn eigen woorden.Tot m’n verrassing werd er ademloos geluisterd, De woorden van een veertienjarige bleken het bijbelverhaal duidelijker te vertalen voor de rond de 10 jarige kinderen dan de verhalen volwassen leiders op de voorgaande avonden.
    Het advies van de leiding; “daar moet écht meer mee gaan doen” heb ik in de wind geslagen, het geloof was slechts een onderdeel van m’n opvoeding maar heeft me verder nooit geraakt.
    Ik hoef jou niet aan te moedigen door te gaan met je prachtige verhalen, dat doe je gelukkig regelmatig.

    • Wat leuk om dit te lezen, Riet. Om eerlijk te zijn heb ik ook niet zoveel meer gedaan met mijn geloofsopvoeding, toen ik eenmaal het huis uit was. Toch boeien die oude verhalen me wel en ik vond het heerlijk om te vertellen. Ik werkte op een Christelijke school, meestal in groep 8. Superleuk ook om met de kinderen erover door te filosoferen. Dat bracht me nog vaak tot nieuwe inzichten. Heel leerzaam, ‘kindergedachten’!

      • Ik liet het al eerder afweten en de bijbel is eigenlijk gewoon hetzelfde als de sprookjes van Grimm voor me. Je kunt er hetzelfde geweld én dezelfde moraal uithalen als je dat zou willen , het goede overwint het kwade enz…. !
        én dezelfde tegenstrijdigheden maar dat is vast niet iedereen met me eens en dat mag natuurlijk.

  6. Mooi verhaal, ik ben niet zo’n bijbelkenner maar heb toch het e.e,a opgestoken van de bijbellessen op de lagere school, Die vond ik altijd mooi om bij te wonen. Het was een ingeplande les die twee dagen per week tussen de middag gegeven werd door een lieve oude juf. Mijn vader vond dat belangrijk en ik heb genoten. Nu dus van jou verhaal

    • Verstandige vader, EJW. Ook om kunst te begrijpen is een ‘Bijbelse’ opvoeding vaak noodzakelijk. Een lerares kunstgeschiedenis zei eens: Ken de Bijbel, ken de mythologie en ken Walt Disney. 🙂

  7. Veel beeldende kunstenaars lieten zich in het verleden al inspireren door deze gebeurtenis, denk maar aan Rembrandt. Maar nog steeds leidt dit verhaal tot nieuwe interpretaties. Universele problematiek zogezegd!

    • Ja, het ligt ook wel voor de hand dat dit thema kunstenaars aansprak. Zoon bedriegt de hele kluit en wordt daarna zelf ook weer bedrogen met een mantel en een bokje. En nu…. nee niets nieuws onder de zon. Helaas, zou ik bijna zeggen.

  8. Mooie titel ook! Maakt meteen nieuwsgierig. Ik ben geen kenner maar weet wel dat De Bijbel nog altijd bron van inspiratie voor velen is.

    • Dank, Ferrara. Interessant boek, de Bijbel. Niet om van kaft tot kaft te lezen, maar wel om er zo af en toe iets mee te doen. De verhalen van een andere kant belichten, bijvoorbeeld. 😉

  9. Hier en nu

    misschien beleven we vandaag onbewust allemaal
    zij het in een andere taal
    een nieuw Bijbelverhaal
    de hervatting van zoektochten naar de heilige graal

    Een oud verhaal heel knap in nieuwe zinnen gegoten, Corja!
    Lenjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s