In Dé Beeldhouwschool, in Amsterdam, vindt het plaats: een theatermonoloog over Barbara Hepworth. “Een leven in beeld”, gebracht door Annemiek Lelijveld. Daar zitten we dan, op een vrijdagavond in een atelier ‘Onder de Bogen’, op een houten stoeltje. Met nog zo’n twintig anderen. Kleinschalig. Gewoon op de wit uitgeslagen stenen vloer. Goed geveegd, voor de gelegenheid. Geen resten steen, geen gruis, geen stof. De bokken bedekt met paarse kleden.
Er staat een stoel en een tafeltje met een fles en een glas, sigaretten, foto’s, een boek. Aan de wand hangen foto’s en wasgoed. Op een bok staat een gepolijste sculptuur met een rond gat. Een lamp schijnt er precies doorheen. En op het witte oppervlak kunnen via een laptop en beamertje beelden geprojecteerd worden.
Het publiek bestaat voornamelijk uit mensen die hier les nemen. Dat kun je aan de meesten wel zien; artistieke types. Een klein publiek. Vriendelijk. Intiem.
Ook het toneel is een intiem gebeuren. Speler en publiek zitten op korte afstand van elkaar, op gelijke hoogte. Dit doet niets aan af aan het spel. Integendeel, het lijkt alsof wij even bij deze bijzondere beeldhouwster op bezoek zijn.
Soms vergeet je zelfs dat hier een actrice aan het woord is. Het voelt zo echt. Zij ís Barbara. Met hoofddoekje, lange witte blouse, zwarte broek. Sigaret. Ze zingt kinderliedjes, spreekt over haar liefdes, haar kinderen, haar twijfels, haar wensen, haar verlangen, en vooral haar werk.
Zij neemt ons in vertrouwen. Maakt ons deelgenoot van haar veelbewogen leven. Een man, een kind. Een scheiding. Een nieuwe man en kinderen, een drieling. Weer een scheiding. Het oudste kind dat sterft. Het voortdurend heen en weer geslingerd worden tussen de moederlijke zorg en de behoefte, of eigenlijk meer de noodzaak om beelden te scheppen. Steeds meer en steeds groter.
En de drang om als vrouw een plaats te veroveren in de weerbarstige mannenwereld van de beeldhouwkunst. De kracht die dat kost en het doorzettingsvermogen zijn bijna onmenselijk. Maar het lukt haar.
Met de witte sculptuur in haar armen danst ze door de ruimte. Zo lijkt het leven licht. Beter gezegd: het schijnt licht. En de steen ook. Het geeft een goed beeld van een sterke vrouw: de lichtheid van het bestaan kan zeer bedrieglijk zijn; ze had het niet makkelijk. Maar je kunt ook een zekere lichtheid brengen in de zwaarte. Uithollen dus, die steen!
Zonder hoofddoek, haar in de war en met bril, is de actrice verteller. Buitenstaander, eigenlijk. Ze toont ons foto’s van sculpturen, vertelt over de gedachte daarachter, de idee.
De tegenwerking ook. De moeilijkheden en de pogingen die te overwinnen. De tijdgeest. Zou een vrouw die zulke enorme stenen, zulke zware boomstammen weet te bewerken, niet haar eigen leven in de hand kunnen nemen, in vorm kunnen dwingen?
Zo komen we stukje bij beetje alles te weten over het verloop van het boeiende en vruchtbare, maar bij tijden ook zeer moeilijke leven van Barbara Hepworth.
One of the greatest.
Absolutely! En je ‘moet’ naar St. Ives in Cornwall: http://barbarahepworth.org.uk/st-ives/
Wie weet komt het er nog eens van. Het lijkt me heel bijzonder! Dank je voor de link.
Kunst
gedachten blijven een wonderbaarlijk iets
een kunstenaar
maakt ze voel- en zichtbaar
als het leven zelf, sommigen zegt het niets
Jouw schrijfsels zijn kunstwerkjes, Cora!
Lenjef
Dank je, Lenjef! Doet me deugd.
Een toneelstuk met daarin voor mij, als vrouwelijk kunstenaar, zeer herkenbare elementen. Mooi dat je die op deze manier aan je lezers overbrengt.
Ik hoop dat jij niet rookt in bed, Toos….
Dit lees ik graag, heel graag
Graag gedaan….
Mooi blog. Er zijn daar veel aparte en creatieve zaken te vinden. Meubelmakers, beeldhouwers en zo meer. Vind het creatief dat ze dit zo gedaan onder het spoor. Fijn dat je genoten hebt van de theatervoorstelling
Ja, we waren wat aan de vroege kant. Leuk om langs die bedrijfjes te lopen. Er was nog veel open: een kledingatelier, bijvoorbeeld en een restaurantje waar Thanksgiving werd gevierd.
Hier valt dan toch de cultuurbarbaar door de mand, ondanks jouw beeldende beschrijving lijkt het me toch wat ongemakkelijk zo op elkaars lip te zitten.
Wat gek hè, maar ik kan me dat van jou gewoon voorstellen. 🙂
Ja ik geef toe ik bén vrijwel volmaakt maar op het vlak van de “schone kunsten” wil er nog wel eens iets haperen;-)
🙂