For whom the bell tolls

20160310_125446

Ze woonde al dertig jaar alleen toen ik haar leerde kennen, de oma van mijn vriend en latere man. Een struise weduwe. Haar man overleed toen zij vijfendertig jaar was, in 1935. Ze bleef alleen achter met twee dochters. Het kapitale boerenbedrijf werd goed verkocht. Ze kon gaan rentenieren. En dat deed ze. Ik heb haar, zolang ik haar kende, nooit iets zien doen. Voor de huishouding had zij een dienstbode. Ze braadde vlees en kookte aardappels, de groente kwam uit een ‘bussie’. Koffie zette ze nooit meer, toen de Nescafé was uitgevonden; ‘een koppie Nes’ werd een gevleugelde uitdrukking.
Wat ze wel deed was handwerken. Breien, haken, naaien, borduren. Altijd had ze wel iets onder handen. Was het niet voor de kleinkinderen dan wel voor de jaarlijkse bazaar van de kerk.

Het geloof was haar steun en toeverlaat. En dat was een zegen voor haar toen haar oudste dochter door een verkeersongeval om het leven kwam. Dat haar kleindochter daarbij gehandicapt raakte, heeft ze alleen weten te aanvaarden dankzij haar geloof. Doordat zij hieraan zoveel houvast had, gunde ze dat iedereen. Dit leidde wel eens tot ongemakkelijke situaties, wanneer ze anderen probeerde het geloof op te dringen. Gelukkig legde ze zich wel, zij het zuchtend, bij de voldongen feiten neer. Maar ze zou het niet laten om voor de verloren zielen te bidden. Elke zondagochtend stak zij zich in haar goeie goed, werd de hoed vastgezet met een speld met parel, controleerde zij haar handtas op gezangboek, pepermunt, Eau de Cologne, zakdoek en portemonnee.

Toch zat ze niet alleen maar vroom te wezen in de kerk. Ze verleende hulp aan mensen die het nodig hadden. Van haar grote huis in het park stelde ze twee etages tegen lage huur beschikbaar. Ze leende geld uit tegen lage rente. Ze was gul en vriendelijk, haar huis was een zoete inval.

Toen ze naar het bejaardenhuis ging, werden haar spullen verdeeld over de familie. Zo kwam het, dat de oude Friese staartklok bij ons kwam te hangen. Nog twee jaar heeft hij gelopen en hield er toen mee op. We lieten het maar zo.

Op een ochtend, eind december, terwijl we aan het ontbijt zaten, ratelde het uurwerk. De klok sloeg één keer. We schrokken op, maar wisten direct wat er aan de hand was.

Oma had het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Ze was thuis gekomen. Even later ging de telefoon.

——————————————————————————————————————

De titel is geleend van het schitterende boek van Ernest Hemingway.

22 gedachten over “For whom the bell tolls

  1. Indrukwekkend om te zien als mensen in hun misère houvast hebben aan hun geloof.
    Toen ik in de kraamkliniek lag bij de geboorte van ons eerste kind lag naast mij een lieve heilsoldate die óók van een zoontje bevallen was. Haar zoontje stierf na twee dagen aan( wat na sectie bleek) een bij baby’s uiterst zeldzame blindedarmontsteking.
    Het vrouwtje was eigenlijk alleen maar bezig met iedere ánder troosten en vertellen dat God daar een bedoeling mee zou hebben.

    • Ja, dat mensen dat kunnen (en ook doen) is heel bijzonder. Als mensen op zo’n manier met hun geloof omgaan, kun je daar alleen maar waardering en ontzag voor opbrengen. Een ervaring die je nooit vergeet…..

  2. Door de lucht gedragen

    Onze antieke bim-bam klok heeft haar slingerbeweging opgegeven.
    De tijd heeft haar deze nacht om half twee een laatste slag gegeven.

    Roerloos hangt de slinger achter kunstig schuin geslepen glas.
    Stil staat het koperen radarwerk dat voor ’t oog verborgen was.

    De viertonige klanken, door de lucht gedragen
    zullen niet langer de minutenlange stilte verjagen.

    Het naar bijenboenwas geurend opgewonden stuk
    vertikt het verder te lopen zonder spiraalveer druk.

    Door sleet, tussen tandwieltjes gevangen
    blijft de tijd onbeweeglijk in ons klokje hangen.

    Jouw PRACHTIG verhaal deed me spontaan denken aan een spinseltje dat ik vele jaren geleden schreef, Corja.
    Lenjef

    • Lenjef, jouw gedicht is PRACHTIG! Je bent een ware woordkunstenaar. En noem het niet zo denigrerend een ‘spinseltje’. Heel bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s