Elke middag als het huis aan kant was, de geit gemolken, het avondeten voorbereid, zette de oude vrouw zich aan het raam. Ze nam haar verstelwerk op schoot, en terwijl sokken, hemden en onderrokken door haar vaardige handen gingen, tuurde ze van tijd tot tijd met droeve ogen naar buiten. Daar in de verte lagen de donkere bergen. Zou haar dochter?…. Hoe lang was het nu geleden dat de kleine Ida verdween? Ze kon zich niet voorstellen dat na al die jaren het wonder nog zou gebeuren, maar ze probeerde de moed niet te verliezen. Elke zondag brandde ze een kaarsje en altijd maakte haar dochter deel uit van haar gebed.
Ida, met haar zachte blonde haar, de helblauwe ogen. Ze was het mooiste kind dat ze ooit had gezien. Haar vier andere kinderen waren kort na de geboorte gestorven, maar Ida was sterk en overleefde kinkhoest en geelzucht. Ida was een wonderkind. Zeven jaar was ze geworden; na die zomer van lang geleden zou ze naar school gaan.
Af en toe riep ze zichzelf tot de orde. Ze was niet de enige; er waren in deze stad meer ouders die hun kind moesten missen. Maar ieder hield zijn verdriet voor zich. Het harde dagelijkse leven had de volle aandacht nodig. Er was geen tijd om terug te kijken.
Haar ogen vulden zich met tranen, terwijl een oude melodie in haar herinnering terug kwam. Ze probeerde te neuriën, als een soort van bezwering. Zou het haar kind terugbrengen?
Ze wist dat er geen hoop meer was. Het was voorbij. Had die rare snuiter zijn geld maar gekregen, nadat hij zijn werk had gedaan en de stad van de rattenplaag had verlost.
Ze sloot haar moede ogen en hoorde in gedachten de lokroep van de zilveren fluit. “Wacht, kleine Ida, ik kom…..”
——————————————————————————————————————-
Dit is een verhaal in de categorie WE-300 (voor meer verhalen klik op de link), een schrijfuitdaging van Plato: schrijf een verhaal van 300 woorden, waarin het sleutelwoord niet mag worden genoemd. Deze keer was het verboden woord: musiceren.
Meer lezen of zelf meedoen? Ga naar https://platoonline.wordpress.com/
Een verrassende WE. Beetje triest maar mooi geschreven.
Prachtige gevoelige WE Je voelt het immens grote verdriet en stille nooit aflatende hoop.
Groetje, Ria
Het bekende verhaal hier door heel andere ogen bekeken. Ik moest even denken aan het boek Avalon waarin de Arthurlegende geheel door de ogen van vrouwen werd bekeken en beschreven. Dat leverde een totaal ander verhaal op.
Hier is dat ook zo. Het sprookje is bekend. Maar de bespiegelingen van een oude moeder die tot het laatst hoopt maar eigenlijk wel weet dat ze elkaar pas in een andere wereld weer zullen zien zijn zo ontroerend dat ze kwalitatief ruim voorbij het eigenlijke verhaal snelt. Dank je wel voor deze warme bijdrage.
Jaaa! Nevelen van Avalon! Prachtig boek!
En graag gedaan, Plato. Ik geniet altijd enorm van het schrijven van een WE.
Je hebt een indrukwekkend verhaal geschreven. Chapeau!
Dank je, Marja!
zo dan! *buigt zo diep mogelijk* ….
Wat een prachtige we ondanks de verdrietig toon erin…. een kind moeten missen is het ergste dat een moeder kan overkomen
Dank, maar kom maar weer overeind, hoor! (Voor zover je dat al niet had gedaan….) Ja, wat een tragiek, hè?!
ik had best op jouw toestemming willen wachten hoor ware het niet dat mijn lijf andere beslissingen neemt (grinnik)
Ja behoorlijk!!
Ik heb altijd al geweten dat sprookjes gewoon heel gruwelijk zijn, dit wens je toch geen énkele moeder toe!
Sprookjes zijn zo gruwelijk om ons te helpen ons eigen leven te relativeren. Denk ik. Maar dit wens je geen enkele moeder toe. Men zegt trouwens dat er een kern van waarheid in het verhaal schijnt te zitten. Ergens in de dertiende eeuw schijnen er kinderen verdwenen te zijn. Maar hoe?????
Ach… mooi!
Dank…. 🙂
Mooie invulling van een oud sprookje. En de foto erbij is erg leuk!
Dank je, Joke. Ooit was ik in Hameln en daar kocht ik de kaart die ik nooit verstuurde. Kwam nu goed van pas.
Wat een mooie draai heb je er aan gegeven…. ja de Rattenvanger heeft wat op zijn geweten….
Je verstaat de kunst om oude verhalen een nieuw leven te geven….
Pingback: De WE-300 voor mei-juni 2016 | Platoonline
Wat een originele invalshoek! Met plezier gelezen, ook al is ie eigenlijk hel verdrietig.
Dank je, Mrs. T!
Mooi geschreven zeg. Wat een bijzondere keuze en een mooie benadering van dit sprookje!
Dank je wel, Jackles. Leuk dat je even komt lezen.