Brief aan mijn kleindochter

N P

Lieve grote kleine meid,

Als ik van al de foto’s die ik van jou heb een fotoboek zou maken, kreeg dat de titel: Het meisje met de duizend gezichten. De mensen die ik het zou laten zien, zouden het bijna niet geloven, maar ik kan ze verzekeren dat het steeds om hetzelfde meisje gaat. Hoe je kijkt, is op elke foto weer anders. Bovendien zie je soms ook alleen maar je achterhoofd, omdat je dan he-le-maal geen zin hebt om op de foto te gaan.

Ik verbaas me soms over al die verschillende gezichtsuitdrukkingen: lief, wijs, uitdagend, kinderlijk, quasi volwassen, ernstig, vrolijk, schattig, speels, verlegen, boos, verdrietig, dromerig, vrouwelijk, vermaakt, grappig, uitbundig, ingekeerd, geïnteresseerd, nukkig, innemend, doortastend, stoer. En dit dan nog weer op heel veel verschillende manieren. Zo kom ik makkelijk aan de duizend gezichten van mijn kleindochter. Dat dit allemaal in jou zit….

Vandaag moet ik denken aan die dag acht jaar geleden dat je werd geboren. Een klein, piepklein meisje. Het eerste wat ik van je zag, was je kleine kopje met pikzwarte haartjes. Je wist ons, zo klein als je was, nog even op het verkeerde been te zetten, -je eerste practical joke- maar dat duurde niet lang. Al heel snel liet je zien wie je was: een lief, klein, innemend hummeltje met een grote eigen wil.

Je bent nog steeds lief en innemend, niet meer zo klein, maar jouw eigen wil kan niemand ontgaan. Je bent een meisje dat telkens weer verrast en verbaast. Jouw moeder kent je natuurlijk heel goed, maar ik weet zeker dat ook zij nog wel eens voor verrassingen komt te staan.

Lieve meid, in deze brief kan ik je natuurlijk goede raad geven. Ik zou je ideeën aan de hand kunnen doen, waardoor sommige dingen in je leven makkelijker zullen gaan. Maar ik doe het niet. Niet dat jij er niet naar zou luisteren, maar omdat ik weet, dat jij de dingen het liefst op je eigen manier doet. En tot nu toe gaat dat heel goed.

Je hebt een groot gevoel voor schoonheid. Je staat op een positieve manier in het leven; je haalt eruit wat erin zit.
Dat is de basis van al je mogelijkheden, je ideeën, je invallen, je inventiviteit, je oplossingen, je grapjes, je serieuze voorstellen, je dromerijen, je berusting (soms….), je creativiteit, je enthousiasme, je originaliteit, je handigheid, je aandacht. Je liefde.
Het maakt je een open boek.

Maar het maakt je vooral: mijn lieve kleindochter. Ik heb maar één wens: blijf dat nog heel lang!

Heel veel liefs,
Oma.

——————————————————————————————————————-

En natuurlijk heb ik de kleinzoons ook ooit een brief geschreven: https://ajroc.wordpress.com/2015/06/25/brief-aan-mijn-kleinzoons/

Advertentie

24 gedachten over “Brief aan mijn kleindochter

 1. Een oma die de eerste trekken van een identiteit herkend. Misschien in haar zelf of in haar dochter en nu ook in haar kleindochter. Maar lieve oma, wat je siert is de vrijheid die je haar geeft door een pas op de plaats te maken. Glimlach naar hetgeen je herkent en de bewondering voor haar wendingen. Mijn oma was heel anders. Mijn buurvrouw waar ik zo’n 10 jaar naast gewoond was net zo. Ze had een heerlijke schaterende lach. En een kopje koffie was altijd zo gezet, zodat ik vervolgens mijn verhaal kon doen. Nu ik hier in Zweden woon besef ik dat ik eindelijk me plek heb gevonden maar die lieve buurvrouw had nog best naast me mogen wonen
  Liefs Marco

  • Hoe de persoonlijkheden zijn, gaat zich nu echt uitkristalliseren. Heel leuk om mee te maken.
   Waren jullie nog maar mijn buren! Stuur binnenkort een mail. Had beetje weinig tijd, ook om op jullie blogs te reageren. Maar het doet me veel genoegen te lezen dat jullie het zo goed naar je zin hebben in Zweden!

 2. Prachtig. Een document dat ze hopelijk zal koesteren.
  Onze oudste kleindochter is ook 8. Er zit al zo ontzettend veel karakter in. Je kijkt heel anders naar je kleinkinderen dan naar je kinderen. En we genieten met emmers.

  • Ja, ik hoop dat ze dat inderdaad doet. Er zal dan zeker het een en ander veranderd zijn, maar ik zie al acht jaar min of meer dezelfde eigenschappen. Dus ik ben benieuwd!

 3. Wat een prachtige brief!
  Het is heel bijzonder om Oma te zijn! Ik heb 2 kleindochters, 13 en 12.. Mooie meiden waar ik ook een heerlijke band mee heb. Totaal verschillend zijn ze, maar oh zo lief!
  Geniet ervan hoor Corja!

  • Zo mooi dat je het herkent. En zo belangrijk dat je een goede band met ze hebt. Ook bij mijn kleinkinderen (er zijn nog twee jongens van 10 en 11, neefjes) zijn de verschillen groot, en dat vind ik zo leuk. Reken maar dat ik geniet!

   • Ja prachtig hoor! Ze schelen heel weinig, zijn zusjes, en vroeger waren ze wel een beetje hetzelfde, druktemakertjes, maar nu is de oudste erg introvert. Ach ieder zo zijn ding hè.. Maar genieten doen we.
    Ik heb net de tickets besteld voor de kerst dan komen ze samen op vakantie 10 dagen. Ze wonen op Gran Canaria..

   • Ja hoor, en ik weet niet beter, hoewel ik voorheen overwinterde en ze toen dus wel regelmatiger zag. Maar de oudste is in november jarig en ik heb net voor een weekje de vluchten geboekt. Ga er gewoon even heen op vakantie. Heb daar veel kennissen en vrienden en de familie natuurlijk, dus 2 vliegen in een klap.. Ook leuk om die weer te zien.

 4. Tja als “medeoma” herken ik natuurlijk deze prachtige ervaring. maar of ik dat dan ook weer zo prachtig op zou kunnen schrijven betwijfel ik een beetje!
  Heerlijk hé om kleinkinderen te hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s