Als de Russen komen

dsc04871

De Russische buurt in Zaandam is een begrip. Tussen de markt en de Hogendijk ligt een vreemde mengeling van huizen verscholen. Het dertig jaar geleden opgezette nieuwbouwwijkje lijkt in redelijk goede staat. De gevels zijn in diverse tinten ‘Zaans groen’ geschilderd, wat wel een frisse aanblik geeft.

dsc04892

De oorspronkelijke woningen uit het begin van de vorige eeuw bestaan uit slecht onderhouden kleine huurhuizen en wat grotere koopwoningen. Die laatste krijgen nog wel eens een verfje, maar echt fanatiek onderhoud wordt er niet gepleegd, zo te zien.

dsc04864

Het oudste pand is het behuizinkje van Gerrit Kist, een timmerman uit de achttiende eeuw. Hier heeft Peter de Grote een aantal dagen doorgebracht. Het is dan ook terecht het Tsaar Peterhuisje genoemd. Met zijn twee meter drie moest de Russische vorst zich opvouwen in een krappe bedstee. En hij ging gebukt door de lage deur. Hij schijnt het niet erg te hebben gevonden; zijn kamer thuis, in Sint Petersburg, was niet groot en zeer eenvoudig ingericht met simpele houten meubels. Het huisje staat onder een soort stolp, een huisje in een huisje, zodat het goed geconserveerd blijft.

dsc04872

Het is niet direct een buurt die uitnodigt tot een fijne wandeling. “Maar”, moet iemand bij de gemeente hebben gedacht, “daar gaan we iets aan doen.” Na de bouw van het nieuwe winkelcentrum, de Hermitage (!) leek het wel een goed idee om de Russische buurt er ook wat meer bij te betrekken. Te beginnen bij de straatnaambordjes.

Dus toen ik er deze week toevallig doorheen fietste, vielen mij die grote, glanzende, fonkelnieuwe bordjes wel degelijk op. Daar heeft iemand zijn stinkende best op gedaan. Uitgezocht wie al de Russen waren die op de oude bordjes vermeld stonden en er nog wat verhelderende informatie aan toegevoegd.
Tja, vraag je je dan af, waarom is er niet een commissietje benoemd om de boel te controleren en een beetje bij te sturen.

dsc04866

Zo lees ik op het bordje bij de Tolstoistraat dat de goede man een aantal ‘epossen’ heeft geschreven. Altijd gedacht dat het meervoud epen was, maar inderdaad, het blijkt dat epossen ook mag. En verder heb ik ooit geleerd dat een epos een heldendicht is. Nu zijn Anna Karenina en Oorlog en Vrede wel prachtige (vuistdikke) romans, maar beslist geen epen! Even verderop in de straat staat een beeld van een stevige, gedrongen tuinkabouter, die bij nadere beschouwing Tolstoi blijkt te moeten voorstellen. Hij bewaakt met strenge blik een reusachtig tafelvoetbalspel.

dsc04869

Het Sacharov’plein’ (vergelijk dit met de immense pleinen in Moskou en Sint Petersburg!) is een speeltuintje, waar ik mijn kleinkinderen niet zou laten spelen. Je weet niet wat er allemaal rondzwerft aan troep.

dsc04875

De Czarinastraat, die de Hogendijk met de markt verbindt, is een aaneenschakeling van koffieshops. En overal ligt afval. Huizen zijn verveloos en vies. Nee, mooie naambordjes kunnen het armoedige en sleetse van het wijkje helaas niet verhullen.

dsc04877

Jammer, jammer. Als ‘de Russen komen’, moeten we ze maar via het Krimp (what’s in a name) naar het Tsaar Peterhuisje loodsen, langs de ‘Moestuin van Monet’. En niet via die gribus van de Russische buurt.

dsc04882

Ik heb me er evengoed wel vermaakt. Er is altijd meer te zien dan je denkt. En de fantasie gaat snel met me op de loop. Een vrouw met hoofddoek hangt uit een raam, zoals ik me dat voorstel bij de vrouwen uit Russische romans. Een oude baas in het zwart lijkt zo weggelopen uit Schuld en Boete. Het zwartglanzende water van de Dijksloot zou zomaar een Petersburgse gracht kunnen zijn…..

dsc04886

Het onooglijke straatje, Het Vorstenbosch, waar ik ooit deelnam aan dichtersavonden in een souterrain, leidt naar een klein gemaal, dat in het stille water wordt weerspiegeld.
Het blad op straat glanst rood en goud in de zon.
Toch een vorstelijk buurtje.

dsc04885

————————————————————————————————

Over ‘De Moestuin van Monet’: http://wp.me/p36K0e-yd

17 gedachten over “Als de Russen komen

  1. Tja dát is Nederland hé, iets dat treurnis en verval uitstraalt geef je een mooie naam ,of mooi naambordje. Verpauperde wijken krachtwijken noemen …. dat soort dingen!

    • Inderdaad. En Zaanstad wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, dus dan krijg je dat. Ik begreep trouwens dat er nieuwbouw gepland is, in dat stukje stad. Komt het Tsaar Peterhuisje helemaal in de verdrukking, ben ik bang. Mee in de vaart der volkeren; op hoop van zegen 🙂

  2. Dit klinkt meer als ” We moeten nog iets doen met die naamborden voor de Russische buurt, regel jij dat even”. Kijk dit is nou iets waar men in de politiek van zouden zeggen” Dat worden kamervragen. Misschien dat zo’n gemeentehuis boven het station niet zo’n goed idee was. Je zit zo met je gedachten op een heel ander spoor. In dit geval zou de verantwoordelijke ambtenaar een enkeltje Siberië hebben gekregen….als dit in Rusland was gebeurd.

  3. Het Czaar Peter huisje komt me bekend voor. Ik ben er ooit eens in mijn jeugd geweest. Interessant blog over een buurt zoals er zoveel zijn in Nederland. Ook in mijn wijk dreigde verval maar de naoorlogse huizen zijn inmiddels gesloopt en er zijn betere en ruimere huizen voor in de plaats gekomen. Ook het groen tussen de huizen heeft een opknapbeurt gehad

    • Ja, soms moet er wel eens wat gebeuren in een wijk. De gemeente en de woningbouwverenigingen hier zijn nogal lui, of alleen in voor hun eigen prestigieuze projecten. Onderhoud wordt niet gepleegd. De buitenboel van mijn huis is twintig jaar geleden voor het laatst geschilderd. Op mijn vraag of ik geen verf zou kunnen krijgen, om het zelf onder handen te nemen, werd bijzonder verontwaardigd gereageerd: “Mevrouw, als iederéén dat zou gaan doen…!” Dat lijkt mij een prima oplossing, eerlijk gezegd.

  4. He dat is grappig, mijn opa en oma hebben daar zo’n beetje hun halve leven gewoond en mijn vader is er opgegroeid. Heb me wel eens afgevraagd hoe ze het er volhielden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s