Na de teleurstellende ervaring bij de kapper van een tijdje geleden, besluit ik mijn heil te zoeken bij een andere zaak. Want hoe je het ook wendt of keert, haar blijft groeien. En zoals ik al eerder schreef – ik vind het zo leuk om deze uitdrukking van mijn moeder weer te gebruiken – op een gegeven moment kijk je ’s morgens in de spiegel en denk je: wat ziet dat haar er lijzig uit, daar moet de schaar in!
De afspraak is snel gemaakt. Ik kan terecht bij de Haremakerai, een salon in de buurt, die wordt gerund door een oud-leerling. Een leuke bijkomstigheid. Deze jonge vrouw heeft het goed voor elkaar. Het lieve bescheiden meisje dat twintig jaar geleden bij mij in de klas zat, heeft haar droom verwezenlijkt: een eigen kapperszaak met vier man (vrouw!) personeel, waar ze haar creativiteit kwijt kan en waar ze stagiaires opleidt, zodat ook haar andere passie, het onderwijs, een plaats in haar leven heeft kunnen krijgen.
De gevel is, hoe kan het ook anders, fris ‘Zaans’ groen geschilderd. Het bijzondere logo is een ontwerp van haar kunstzinnige zus. Je vindt de karakteristieke items van de Zaanstreek erin terug: de industrie, de wind, de walvisvaart en uiteindelijk, waar het hier tenslotte om gaat: de haren.
Wat een vondst om je kapperszaak De Haremakerai te noemen! Een echte Zaanse naam en precies zoals de rasechte Zaankanters ‘harenmakerij’ uitspreken. Zaanser kan bijna niet.
Dit vraagt wellicht om enige uitleg. In de oliemolens van de Zaanstreek gebruikte men bij het persen paardenharen matten. Deze werden gemaakt van het haar van staarten en manen in de enige ‘harenmakerij’ die dit gebied rijk was en die op zo’n vijftig meter afstand van de kapsalon heeft gestaan. In de zestiger jaren van de vorige eeuw is dit pand in zijn geheel naar de nabij gelegen Zaanse Schans getransporteerd, waar het nog steeds bewoond wordt.
Eindelijk is het vrijdag. Ik ben wat aan de vroege kant en ga aan de grote leestafel zitten. De ruimte is netjes en gezellig ingericht; schoon, licht, warm, creatief, met een bijzondere touch.
Er worden twee kleine jongens geknipt. En ‘mijn’ kapster is nog bezig met een klant. Er liggen recente tijdschriften, er wordt een heerlijk kopje koffie geserveerd. Er staat een rekje met informatie over activiteiten in de Zaanstreek. Een folder van Kledingbank Zaanstad stop ik in mijn tas. Ik voel me hier op mijn gemak; het is net een gezellige huiskamer.
Dan neem ik plaats voor de grote spiegel. De excuses omdat het wat is uitgelopen, wuif ik weg; ik heb de tijd. En het kan gebeuren. Het is mensenwerk en dat kan niet in een keurslijf worden geperst. Bovendien kan het ook in mijn voordeel werken, wanneer er optimaal aandacht aan de klant wordt besteed.
We bekijken hoeveel eraf kan. Niet te kort, vindt ook zij. Dan begint het avontuur, waar ik me vol vertrouwen aan overgeef. Zorgvuldig en met aandacht wordt er geknipt. Het lijkt net of er niets gebeurt, zo vanzelfsprekend voelt het aan, maar toch zie ik steeds meer grijze plukjes op de zwarte kapmantel vallen. Na een half uurtje schud ik op verzoek mijn hoofd. Simpele, maar doeltreffende methode, zo valt het haar op een natuurlijke manier op zijn plaats. Ze controleert of er nog wat uitsteekt, knipt de laatste haartjes weg, et voilà! Zo strak en recht is mijn haar nog nooit geknipt.
Was het proces bij het bedrijf van Klaas Harenmaker een goed bewaard geheim, voor de Haremakerai geldt dat niet. Al snap ik absoluut niet hoe deze vrouw in een handomdraai met kam en schaar een perfect zittend, tot volle tevredenheid stemmend kapsel tevoorschijn tovert.
Met een goed gevoel sta ik even later buiten. De nieuwe afspraak is gemaakt. En ze heeft gelukkig beloofd me in het vervolg te tutoyeren.
Over de oorspronkelijke harenmakerij:
http://onh.nl/nl-NL/verhaal/1859/voormalige-harenmakerij-uit-de-18e-eeuw
De dames van de Haremakeraai hadden vanochtend een blogbericht op mijn website geplaatst. Dat is wel heel toevallig om daarna jouw positieve verhaal te lezen. Ik ben blij dat je het stokje heb overgenomen. Ik mis nog steeds mijn dames van de Haremakeraai. Als je de volgende keer geen gespreksstof weet begin te praten over ene Marco die naar Zweden is verhuisd. Die naam kennen ze allemaal. Dagelijks worden er wakker in de Zweedse sprookjeswereld, weer sneeuw erbij. Vandaag staat de teller op 28 cm sneeuw. En nu ga ik naar juf Annelie, ja die Zweedse grammatica moet nog even onder de loep worden genomen.
Niet te geloven, zeg. Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat ik net reageer op jullie reactie en hier die van jou vind. Wat is alles toch met elkaar verweven! Ongeveer twee weken na jouw verjaardag kom ik weer bij de Haremakerai. Dan zullen we het eens uitgebreid over je hebben, Marco. 🙂 Hier wordt het nu ook wat kouder. IJsvingers, toen ik vanochtend foto’s ging maken. Succes met de grammatica!
Dit bewijst maar weer eens: als iemand zijn vak goed uitoefent, hoeft hij niet allerlei capriolen uit te halen om aan klantenbinding te doen.
Wat fijn dat je weer een kapper hebt waar je “je thuis voelt” . En dat niet alleen, ook het kapsel is geheel tot tevredenheid in orde gekomen, jij hebt je “haarmaker” wel gevonden, dat is duidelijk!
Lijkt me een prima zaak, vakwerk en een leuke bediening in een gezellige omgeving. Als ik mijn haar niet zelf zou doen met de tondeuse ging ik er ook heen
Ik zal het ze zeggen! 🙂
Erg belangrijk, een goede kapper. “Als je haar maar goed zit” – ze zeggen het niet voor niets!
Zuinig zijn op zo’n kapster. Die zijn er niet veel, zo weet ik uit rijke ervaring.
Ze zijn dun gezaaid, inderdaad….
Inderdaad. Als je haar maar goed zit. Ik heb 10 jaar geleden naar mijn vrouw geluisterd en heb de tondeuse op het kalende hoofd gezet. Daar heb ik nooit spijt van gehad. De kapper verdient al jaren niets meer aan mij. Mijn leerlingen begrijpen echter mijn grappen niet als ik vertel, dat ik zo veel tijd kwijt was aan het goed kammen van mijn scheiding. 😉
Hahaha, nee. Uitleggen is zonde! Je hebt een verstandige vrouw, Burro. Een keer geld uitgeven aan een goed apparaat en reken maar uit wat je in die tien jaar hebt uitgespaard. (En dat laten we Sandertje Dekker maar niet doen….. 😉 )
Ik ging bijna liever naar de tandarts dan naar de kapper, maar ik heb nu ook een goeie gevonden, met respect voor krul. Als ik zeg dat het korter kan, zegt ze nee, daar houd ik van.
Dat is een echte goeie, Blew! In ere houden, zo iemand.
Ik heb sinds kort ook een “eigen” kapper gevonden dat is echt fijn. Wat leuk dat verhaal er bij over die Haarmakerij…… Mooi gevonden. En dat het ook nog een leerling van je is geweest maakt het extra leuk toch.
Fijn hoor, een eigen kapper. Dan weet je waar je aan toe bent! 🙂
Via Christiaan Smit hoorde ik van dit mooie artikel over mijn zaak, wat een fantastische complimenten en ontzettend mooi en leuk geschreven. Dank je wel en als het mag zou ik het graag op mijn zakelijke pagina willen delen. Liefs, Manon van de Haremakerai
Ha, Manon, je hebt het gevonden! Je mag het natuurlijk delen, maar dan moet ik misschien iets aanpassen. Ik heb geschreven dat je twee medewerkers hebt, maar dat zijn er misschien wel meer?! Liefs, Corja
Klopt dat zijn er 4! 🙂
Wow! 🙂
Ik vind het ook de beste en gezelligste kapsalon van heel Nederland. Ik ga er ook altijd met plezier naar toe.
Van waar kom je schat?
een dame ging haast elke week naar de kapper
omdat haar haren
weerbarstig waren
zelden kwam ze tevreden thuis, nooit knapper
Frustratie verbergt zich vaak achter lachende gezichten, Corja. 🙂
Lenjef
Haar. Het maakt zoveel los!