Sinterklaas, ooit….

1-sint-en-piet-v-en-d

Toen winters nog echt winters waren. Toen we nog op een gewone step met luchtbanden naar school gingen. Toen we op zondag tijdens het middageten naar een hoorspel op de radio luisterden. Toen we ouderen nog aanspraken met “U”. Toen we nog met twee woorden moesten spreken. Toen “Nee” ook echt nee was. Toen we nog gezelschapsspelletjes deden. Toen we een keer per week in de teil gingen. Toen spruitjes nog echt bitter waren en aardbeien echt zoet. Toen fast food nog onbekend was. Toen gedrag en vlijt nog werden beoordeeld op het rapport. Toen je nog veilig kon buiten spelen. Toen de wereld nog klein was. Toen je voor vijf cent een ijsje kon kopen. Toen ’s ochtends de kachel moest worden aangemaakt. Toen de bakker nog aan de deur kwam en je soms op woensdag een kadet mocht kopen. Toen je bij vader op de stang mee mocht op de fiets. Toen je nog met een kroontjespen schreef. Toen de boterham met tevredenheid nog bestond. Toen je zondagse kleren had. Toen er in de kerstboom nog echte kaarsjes brandden. Toen je op zaterdagmiddag met vader naar de Cineac ging. Toen voetbal nog gewoon voetbal was.

Toen… toen mocht je begin december met je ouders ’s avonds mee de stad in om de prachtige Sinterklaasetalages te bewonderen. Ging je met ze naar de Bijenkorf om de Zwarte Pieten langs een dik touw op en neer te zien ‘klimmen’. Zette je je schoen. Zong je je schor bij de schoorsteen. Wist je nog wat roet was. Klopte je hart vol verwachting. Was het Sinterklaasfeest warm, gezellig en zonder bijsmaak.
Kwam er geen enorme politiemacht op de been bij de intocht. Waren er geen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, die elkaar de tent uitvochten.

Lang geleden……
Toen Sinterklaas nog gewoon een leuk, onschuldig kinderfeest was……

18 gedachten over “Sinterklaas, ooit….

 1. Toen de winter nog winter was. Schrijvend vanuit Zweden met 50 cm sneeuw hoogte in het dorp. Een koud nachtje van -21 celsius. Is dat is dat gevoel van vroeger?

  Was het niet van Kooten en de Bie
  die zeiden ” toen is nu”.

  Ga eens naar een supermarkt en kijk eens hoe vaak je de uitdrukking ” ambachtelijk bereid” tegenkomt. Deze uitdrukking is niet beschermd. En kan voor alles gebruikt worden. Toen nog echt toen was. Ja dat moet beschermd worden. Zet er een commissie op. Zoals je vroeger ook nog wel een welstandscommissie had.

  Marco anno 2016

  • Lees mijn antwoord aan Toos van Holstein. Van Kooten en de Bie zongen een nostalgisch liedje: Toen was geluk heel gewoon.
   Al een sneeuwpop gemaakt, Marco? Of pakt de sneeuw niet goed vanwege de kou? Sterkte!

 2. Ja, toen! Maar toen komt niet terug en we zullen ’t met nu moeten doen, of we dat spijtig vinden of niet. Maar ik ben het helemaal met je eens dat toen Sinterklaas leuker was dan nu. Zeker met die Bijenkorf etalages.

  • Ja, het lijkt net of ik ‘toen’ idealiseer. Het ‘nu’ heeft het natuurlijk al lang ingehaald! Meegaan met de veranderingen die de tijd met zich meebrengt. Niemand wil meer sjouwen met volle kolenkitten, de was met de hand doen, vieze lauwe schoolmelk drinken, vlekken maken met die ellendige kroontjespennen. Ik zie alleen de laatste dagen op de televisie kleine kinderen op de schouders van hun vader bij de intocht. Wat moeten die wel niet denken van die opgefokte volwassenen? Dat vind ik sneu. En jammer om dat kinderfeest te misbruiken voor je eigen frustraties, ook al is het misschien wel tijd voor aanpassingen. Maar ik wil op dit blog geen discussie ontketenen; het was meer een beetje filosoferen op de vrijdagmiddag. 🙂

 3. Kortom, toen kinderen nog kind mochten zijn en niet als pion in een schaakspel gebruikt werden.
  Mens ik kan wel janken om wat ze kapot maken en alle schade die veroorzaken.

 4. Het is niet te geloven. Rellen bij een kinderfeest..Veel, heel veel mensen zijn totaal van het padje. Een weekje in Syrië, dan zouden ze wel anders piepen. Ik denk dat de oude tijden niet meer terugkeren die jij zo treffend beschrijft

 5. Bij het lezen van dit stukje wisselden ‘o ja’ en ‘tja’ elkaar af. Maar over 40 jaar zal iemand een stukje schrijven over: weet je nog wel toen de pieten zwart waren? Maar geen heimweegevoel bij onze dan levende nazaten. Ze weten dan niet beter. Ik vrees dat het proces dat nu aan de gang is helaas onomkeerbaar is. En Sint dan nog als als bisschop? Papa, waarom heeft die meneer zo’n raar pak aan? Dat is toch iets van heel vroeger uit de kerk of zo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s