Stil genieten

De stilte was oorverdovend. Zo’n gewone uitdrukking. Maar soms voelt het toch echt zo. ‘Soms’ was de woensdag na de logeerpartij van mijn drie kleinkinderen in hun voorjaarsvakantie.

Terwijl ik de knutselspullen bij elkaar zocht en ze daarna met monopoly en damspel naar de logeerkamer bracht, miste ik de gezellige gesprekken. De enthousiaste uitroepen, de lieve vragen: “Hé oom, mag ik…..?”, en dan moet het wel een heel gek voorstel zijn, wil ik er geen toestemming voor geven. De pop baden in de afwasteil? Natuurlijk! ‘Melk’ maken van maïzena en water voor in de fles van de pop? Ook dat is goed. Koekjes bakken? Gezellig. Nóg een aflevering van Buurman en Buurman? Van de familie van der Ploeg? Vanzelfsprekend. Een half uur ‘op de tablet’? Ja hoor. Een vierde potje monopoly? Graag. Een kleurplaat uitprinten? Ga je gang, je weet hoe het werkt.
Zo verliepen er twee heerlijke dagen.

Ook de uitdrukking ‘stille getuigen’, is nogal belegen en versleten. Maar dit keer kwam ik er zoveel tegen; kleine getuigen van kleine gebeurtenissen.

Een druppel ‘hele goeie’ haargel op de badkamerspiegel.
Drie washandjes gebroederlijk naast elkaar op de radiator.
Drie lege tandenborstelbekers.
Een gekraakte, maar niet opgegeten walnoot in de schaal.
Een Pokémonkaart onder een hoofdkussen.
De ‘bijzondere’ schelp waar ineens een klein stukje van af is. Net als van de neus van het spekstenen nijlpaardje.
De nog nadruppende pop die in de keuken op de radiator zit op een stapeltje keukenpapier.
De lege verpakking van de maïzena in de keukenkast.
Een tictacje op de vloer voor de achterbank in de auto. In gedachten hoor ik de vraag: “Hoeveel mag je er?” De vraag die alleen gesteld wordt door kleindochter. De jongens houden zich bezig met de vraag wie er (eerlijk) aan de beurt is om het doosje open te maken en de snoepjes uit te delen. Ieder twee!
Een per ongeluk in de auto achtergelaten knuffeltje. Heel zielig natuurlijk. Zowel voor het knuffeltje als voor de liefhebbende eigenaresse.
Maar het mooiste en het liefste vind ik de tekst op het whiteboard in de keuken. Geschreven met een bijna lege stift, maar daarom niet minder dierbaar. Ik maak een foto…..

…… en dan pak ik de stofzuiger en zuig de restjes anijshagel op.

20 gedachten over “Stil genieten

 1. Ach, dat is ook een heerlijk verhaal. Met de foto’s erbij laat de beeldvorming helemaal niets te wensen over. De volgende vakantie maar weer genieten van een logeerpartijtje.

 2. Ook een beetje weemoedig die stille getuigen en in die oorverdovende stilte hoor je, als je goed luistert toch de kinderstemmetjes. Maar hoe lief is die tekst op het bord. Mijn prachtige kleindochter is pas een halfjaar dus het duurt nog wel even voor ze kan schrijven maar als het zover is hoop ik natuurlijk ook op zo’n lieve tekst

  • Het klopt wat je zegt, juist door de stilte hoor je voortdurend die kinderstemmen. De lieve tekst ontdekte ik pas toen ze weer weg waren. Zo’n leuke verrassing!
   Ik weet wel haast zeker dat je ook nu al van die ontroerende liefdesbetuigingen krijgt van je kleindochter. Wat is het toch heerlijk om grootouder te zijn!

 3. Heb zelf nog geen kleinkinderen maar vroeger wel veel nichtjes en neefjes te logeren gehad en inderdaad dan is de stilte bijna hoorbaar. Maar wat leuk dat ze bij je geweest zijn en drie tegelijk dan heb je inderdaad je handen vol.

  • Maar, ze worden steeds groter, Anneke en kunnen veel meer zelf. Dat maakt het voor mij ook mogelijk het allemaal eens van een afstandje te bekijken en te beluisteren. En dat is erg leuk! En verhelderend, soms 😉

   • Dat geloof ik zeker, hoop het ooit ook nog een keer mee te maken om oma te worden… vond alle fases van leeftijd van mijn kind mooi om mee te maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s