Naar Turkije!

Vijftig jaar geleden trokken we liftend naar Turkije. Thé place to be. Onze ouders zullen best in de rats hebben gezeten; zowel wat betreft de manier van reizen als de bestemming. Wij waren negentien en zagen geen gevaar. Sterker nog, dit was avontuur van het zuiverste water. Wij konden straks vertellen hoe het was daar, in dat verre exotische land.
Driehonderdvijftig gulden hadden we gezamenlijk verdiend met vakantiewerk en dat bedrag moest volstaan om drie weken vakantie te vieren. Zo niet, dan zouden we wel wat werk zien te vinden.

In een lege touringcar – onze laatste lift – reden we, via de grauwe, unheimische, streng bewaakte grenspost Edirne, Turkije binnen. De bestemming van de bus was een hotel in het centrum van Istanboel, waar Oostenrijkse vakantiegangers moesten worden opgehaald. De vraag werd al snel in gebroken Duits gesteld: willen jullie werken in het hotel? Voor kost en kamer? Groot gebrek aan personeel was een voortdurend probleem. Dat kwam goed uit. Na een nacht op een keihard bed, voorzien van niet al te schoon beddengoed (we zouden de volgende dag al ontdekken hoe dat kwam) en na ons “gewassen” te hebben onder een roestkleurig haperend straaltje (de douche was nu nog kapot, maar morgen was er misschien weer warm water) togen we na een ontbijtje van brood en jam aan het werk. Bedden afhalen en de lakens opstrijken. Heel goor werk, omdat ze van het bed rechtstreeks op de strijkplank belandden; de gasten hadden leuke nachten gehad. ’s Avonds schonken we, in de bar op het dak, biertjes in voor luidkeels van heimwee zingende Oostenrijkers.

Als er overdag plaats was bij een excursie, mochten we mee. Zo kwamen we onder andere in het Topkapi museum en zagen we de Blauwe Moskee en de Aya Sophia. We struinden door smalle steegjes. Aaiden schurftige katten. Zagen wat armoede was. Op de bazaar genoten we van geluiden, geuren en kleuren en lieten ons de maat nemen. Nog steeds moet ik daar bij een aardige kleermaker een groen leren jasje ophalen………

Toch wilden we verder. Het werk werd vervelend. Het personeel was heel aardig, maar ook wel wat opdringerig. De koks, Ali en Mehmet, stopten ons voortdurend vol met lekkere hapjes; zij vonden ons veel te mager. Maar we kregen er toch genoeg van. We wilden meer zien van het land. We hadden nog maar twee weken. Daarna zou ik me moeten gaan voorbereiden op mijn eerste baan voor de klas.

Naar Izmir, was het plan. Het was niet moeilijk om een lift te krijgen, integendeel, de ritjes werden ons vaak opgedrongen. Dat kwam natuurlijk ook goed uit, maar voor ons hoefde het ook weer niet al te snel, we wilden eerst deze bijzondere ervaring verwerken.
We reden in relaxt tempo met ezelskarren, sukkelden over de weg in stokoude taxi’s, brachten zelfs een nacht door in een gammele lijnbus, toen die er na uren hikken en rammelen mee ophield. We werden uit een vrachtwagen gezet toen de bestuurders gingen proberen hun kapotte vehikel weer aan de praat te krijgen, maar werden direct opgepikt door een rijke, beringde Turk in een snelle luxe auto.

We hadden enorm genoten van ons avontuurlijke verblijf in Istanboel. We hadden kennis gemaakt met vriendelijke mensen. We hadden ons vergaapt aan de prachtige oude moskeeën. We hadden nieuwe gerechten geproefd. Niet allemaal even smakelijk (de schapendarmensoep had wat mij betreft niet per se gehoeven, maar nee zeggen tegen de uitnodiging zou vreselijk onbeleefd zijn geweest.) We dronken heerlijke zoete thee uit met goud versierde glaasjes. En daarbij aten we simit, kleine ronde broodringen met sesamzaad.

Laatst las ik ergens dat Tayyip Erdogan als dertienjarig jochie in Istanboel straatventer was. Dat hij precies in de tijd dat wij daar waren achter een glazen karretje gevuld met simit over de hobbelige straten liep. Dat hij daarmee een poging deed zijn arme ouders te helpen.
Nog steeds vraag ik mij af, of we niet heel toevallig bij hem……. Het zou inderdaad wel heel toevallig zijn.
Het lijkt nu wel, dat hij enorm zijn best doet om zijn armoedige jeugd en wat niet al, te overschreeuwen. Als je goed kijkt, zie je het straatvechtertje van toen. Klaarblijkelijk heeft hij niet geleerd, dat schreeuwen en op die manier je verhaal halen meestal averechts werkt. Dat je hiermee naast vrienden ook vijanden maakt. Ik hoop dat hij nog tot inzicht en inkeer komt.
Misschien zou het helpen als iemand samen met hem een glas thee zou drinken. En hem zou trakteren op simit. Dat ze zouden zeggen: “Weet je nog?” Wie weet………………….
————————————————————————————————
‘Naar Turkije’ wordt vervolgd.

(Ik heb hiermee niet de bedoeling een politiek statement te maken. Het wordt een reisverhaal, maar het gegeven diende zich aan.)

21 gedachten over “Naar Turkije!

  1. Ik ben gek op persoonlijke reisverhalen. Dit is wel een heel bijzonder verhaal gezien de politieke strubbelingen in Turkije. Kijk uit naar het vervolg.

  2. Jammer dat het daar steeds ondemocratischer wordt en het land afstevent op een dictatuur. Maar jij bent er er in een goede tijd geweest wat een mooi reisverhaal oplevert.

  3. Ik zou , net als je ouder, gegruweld hebben van zo’n reis bbrrr…. moet er niet aan dénken.
    Maar ja, ik ben dan ook geen reizigster en heb liever wat meer zekerheden als ik dan toch weg moet. Maar jij was dus behoorlijk avontuurlijk want in die tijd reisde jonge meisje meestal (nog) niet alleen, en zeker niet naar dat soort landen.

    • Het waren andere tijden, Riet. Niet geheel zonder gevaar natuurlijk, maar niet zo ruig als nu. Ik was trouwens niet alleen, maar met mijn vriend waar ik een jaar later mee trouwde. Hij was heel lang, dus dat maakte wel indruk 🙂

      • Oh, dat maakt natuurlijk een wereld van verschil, al vonden de ouders dat misschien nou juist weer één van de gevaren;-)

      • Klopt. Nu kijk je er niet meer van op, maar in die tijd was het ook inderdaad niet heel netjes om ongetrouwd op reis te gaan….. Zacht uitgedrukt.

      • Vertel mij wat, Henk en ik mochten bij de “gratie Gods” een weekend logeren bij de 20 jaar jongere zus van mijn schoonmoeder die op de Veluwe in een zomerhuisje vakantie hield.
        Die zus was zélf nog niet zo lang getrouwd en was niet gevoelig voor de druk van m’n schoonmoeder om de 2 slaapkamers te verdelen in “de meisjes bij de meisje “en “de jongens bij de jongens” . 😉

  4. Dat is wel een veel avontuurlijker reis door Turkije dan ik met ‘Avontuurlijk reizen’ met Djoser heb gedaan. Zou wel heel toevallig zijn als je aan een karreteje bij Erdogan iets had gekocht!
    Mijn blog gaat ook al over Turkije!

  5. Ik herinner me nog dat jullie dat verhaal vertelden dat van die vuile lakens die jullie moesten strijken in het hotel. Niet veel later reisde ik via Lesbos naar de Turkse kust en in een rammelende bus naar Istanbul. Jullie verhalen hebben me aangezet om die reis te maken. Turkije was toen nog heel armoedig, soms bijna middeleeuws. Maar de mensen waren net als nu, enorm gastvrij en aardig. zie o.a. mijn blog https://wllmkalb.blog/2016/03/16/studentenhotel/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s