Noorderzon

“Hier Maarten”, zei de man met het grijze baardje, “neem jij hem maar. Ik houd ermee op.” Maarten keek verbaasd naar wat hij in zijn handen gedrukt kreeg. Wat moest hij met dat uitgerookte barnstenen pijpje? “Maar…”, probeerde hij. De man keek over zijn schouders naar links en naar rechts, constateerde dat Tuinier in geen velden of wegen te bekennen was en vervolgde: “Die hark van je-weet-wel heb ik daar, achter je, aan de wilgen gehangen. Het is uit met de pret.”

Maarten keek achterom; nee, hij had het nog niet gezien. Aan de voet van de kale boom zag hij ook het kleine botte bijltje van Cornelis liggen, dat kennelijk al eerder was weggesmeten. Hij zuchtte. Dit leek verdacht veel op het einde van een mooie periode met de scherpzinnige denker. Wat was hij een goed voorbeeld geweest voor velen. Wat had hij interessante ideeën. Wat schreef hij gloedvolle verhalen. Hij kon er toch niet zomaar tussenuitknijpen? Terwijl hij de kat aaide die rondjes draaide om zijn klompen, bedacht hij dat hij het niet al te zwart wit moest zien. Hadden ze niet enorm veel wijsheden om op te teren? Moesten ze maar niet gewoon tevreden zijn met het feit zo’n bijzonder mens te hebben gekend?

Hij keek Plato vragend aan, maar die staarde peinzend in de verte. Wat er precies in hem omging, liet hij natuurlijk niet merken.

——————————-

Eenentwintig juni. De langste dag. De warmte lag als een dikke deken over het land. Maarten stak zijn pijpje op en leunde peinzend tegen een wilg. Geen zuchtje wind. De zon in het hoge noorden. Waarom hij uitgerekend vandaag zo sterk aan die oude Zaanse filosoof moest denken… Hij zal toch niet? Met de noorderzon? “Nee”, wist hij, “zover zou het niet komen.”

——————————–

En een dik half jaar later, ziedaar!

——————————————————————————————————————-

Plato is back!

Een zelfbedachte WE-300. De grote meester heeft er geen opdracht voor gegeven. Maar we zijn niet van hem afhankelijk, tenslotte.
Het woord waar het om draait, maar dat in bovenstaande tekst van 300 woorden niet is genoemd, is: MISSEN.

Het plaatje komt van het internet.

10 gedachten over “Noorderzon

 1. Corja, wat leuk, een stukje over mijn vrienden. Fenomenaal geschreven.
  Maarten heeft de pijp inmiddels weer teruggegeven want zo is hij ook wel weer.
  Tja, nu er zoveel positieve dingen worden geschreven kan ik niet meer wegblijven.
  Ik zal mijn best doen het vol te houden en dat valt nog niet mee want ik lees me momenteel te pletter 🙂
  Dank je wel voor deze super WE.

  • Als ik jou was… zou ik er niet al te diep induiken. Alles lezen wat er in een jaartje is gepubliceerd is onbegonnen werk. Bovendien is dat allemaal ook letterlijk verjaard. Een nieuw leven vraagt om nieuwe dingen!

 2. Dit is wel héél knap gedaan, zelfs ik, die de glorietijd van Plato aan me voorbij liet gaan omdat ik nooit aan schrijfuitdagingen meedoe, begreep meteen waar het over ging. En ik zie dat het gewaardeerd wordt, helemaal terecht natuurlijk.

 3. Dank voor deze uitnodiging, die door meer dan één zal worden aangenomen, dat kan niet missen!

  Nota bene: Het bovenstaande is een WE-16, om op gang te komen!
  .-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s