Een bijzondere uitvaart

Neef Gerrit is dood. Dat mogen we best zo zeggen, want het is een feit. Net zo goed als het een feit is dat nog maar een half jaar geleden zijn zus, onze nicht A overleed. Natuurlijk, het staat ons allemaal te wachten, maar dat neef Gerrit, die stabiele factor in onze familie, nu zo onverwacht door Magere Hein (zijn geliefde uitdrukking) is gehaald, dat verwart en verdriet ons zeer.

Het afscheid vindt plaats in het prachtige Park Ockenburg. Goudgeel blad gloeit op in het licht van de laagstaande namiddagzon. Wat een mooie, stemmige dag voor een uitvaart. De vochtige aarde geurt. Bladeren dwarrelen traag naar de grond. Het bospad slingert tussen de bomen door naar het crematorium. De stemmen van de gasten klinken gedempt. Een enkele vogel laat zich horen. Hier voel je je getroost door de kracht van de natuur, die laat zien dat het einde onvermijdelijk is, maar dat het leven, op welke manier dan ook, doorgaat.

The Girl From Ipanema leidt ons in alle rust de zaal binnen. Het is er vol. Vanaf de foto op de kist kijkt Gerrit ons aan. De vriendelijke blik die wij zo goed van hem kennen. Witte bloemen. Op het scherm draaien foto’s die hij maakte van zijn riante uitzicht: prachtige zonsondergangen boven zee, bij alle weersomstandigheden. Schitterende wolkenluchten. Bijna wekelijks deelde hij die; daar keken we zelfs naar uit.

Maar wat wisten wij verder van hem? Dat hij een aardige, welgestelde, intelligente man was. Dat hij een ruim bemeten appartement bewoonde met uitzicht over Den Haag en Scheveningen. Dat hij graag verre reizen maakte. Maar hoe was hij echt? Wat bewoog hem? Over zulke dingen praatte je nooit. Wanneer je elkaar zo sporadisch ziet, is dat niet direct onderwerp van gesprek.

Nu gebeurt dus weer, wat al zo vaak gebeurd is: tijdens de uitvaart leer je iemand pas kennen. En heel vaak is dat een verrassende en boeiende ervaring. Als wij nichten al hadden gedacht (en dat deden we) dat hij wat vereenzaamd was, dan blijkt nu dat we er volkomen naast zaten. Er zijn veel sprekers, die graag het woord nemen en een bijzonder, opmerkelijk en levendig beeld schetsen van onze neef. Langzaamaan komt hij voor ons tot leven. Nu pas. En hoe! De toespraak van zijn beste vriendin verrast ons nog het meest. Zij vertelt, met een licht humoristische ondertoon, bijzondere verhalen over de bijzondere man, die zij zo goed kende. En die zij nu zo vreselijk mist.

Hij had een rijker sociaal leven dan wij voor mogelijk hielden. Hij was bij velen, terecht, zeer geliefd. Zijn – bewust gekozen – vrijgezelle staat belette hem evenwel niet een familieman te zijn, die genoot van alle activiteiten en festiviteiten die het gezin van zijn zus met zich meebracht. Hij maakte hier als (boomlange) ‘oompje’ regelmatig actief deel van uit en was voor zowel zijn nichtje als zijn neefje van grote betekenis.
Dat hij een bijzondere band met zijn nicht had, ervoeren we al bij haar crematie, een aantal jaren geleden, waar Gerrit in zijn toespraak refereerde aan de afspraak die ze hadden gemaakt: op zijn crematie zou zij een mooie toespraak te houden. Hoe anders is dit gelopen. Neef neemt nu de honneurs waar en spreekt met veel liefde en warmte over ‘oompje’.

Als wij nog even napraten, voelen wij ons behalve verdrietig ook gerustgesteld, zelfs bijna opgelucht, na alles wat we hebben gehoord. Onze aardige, bijzondere, onafhankelijke neef heeft een goed leven geleid. Eenzaam was hij niet.

Dan realiseren we ons opeens dat er nu aan de familie een heel gezin ontbreekt: oom, tante, nicht en tenslotte ook neef. En dat is wel bizar.

——————————————————————————————————————-

Over zijn nichtje (Groots en meeslepend): https://wp.me/p36K0e-DM
Over zijn zus (Nichtjes min een): https://wp.me/p36K0e-YK

21 gedachten over “Een bijzondere uitvaart

  1. Je hebt weer een prachtige herinnering beschreven Corja, heel mooi om te lezen. Zoals je neef Gerrit beschrijft is precies zoals ik het heb ervaren. Op een begrafenis leer pas echt iemand kennen!

  2. Een prachtig geschreven verhaal. Triest is het gegeven en onontkoombaar de dood die zich soms aankondigt maar ook plotseling toe kan slaan.

  3. Dat je vaak door de toespraken bij een uitvaart de overledene leert kennen is een bekend fenomeen. Je gaat je dan bijna schuldig voelen dat je allerlei zaken niet hebt geweten.

  4. Goed zo een uitvaart te ervaren.
    En zoveel nieuwe feiten horen.
    De natuur ook een grote rol speelt.
    Dat t mooie herinneringen moge blijven.

  5. Gecondoleerd met dit verlies. Ockenburg is een door ons al te vaak bezocht crematorium dus ik herken je beschrijving en kijk bijna het afgevallen blad.
    Best vreemd dat sterfgevallen in de familie soms steeds in de zelfde hoek vallen, het gebeurt vaker. Fijn dat het een troostrijke samenkomst was.

    • Dank je, Riet. Ja het is vreemd dat de dood zich soms zo concentreert binnen bepaalde families. Van het gezin van mijn overleden nicht A is nu alleen nog maar haar zoon over.

  6. Gecondoleerd. Ja zo worden het er steeds minder. Heb nu nog maar twee tantes. En ook de eerste neven en nichten zijn al overleden. Wel mooi dat het zo’n actief en sociaal mens was.

  7. Zo te lezen heb je hier een ervaring besproken die je met vele bloggers deelt. Ook ik heb zo vaak gedacht: ik leer hier een heel ander persoon (beter dan ooit) kennen. Tijdens het lezen dacht ik al: kun je zoiets voorkomen? Is het mogelijk nader tot de overblijvenden te komen en ze beter leren kennen? Bijvoorbeeld in de familie?
    Dat laatste denk ik niet. Ik heb nog steeds het gevoel dat dat leger neven (Gerrit, Piet, Jan, Kees, meer namen zweefden er in die tak van de familie niet rond zodat er diverse doublures zijn die met bijnamen moeten worden verduidelijkt) elke dag naar zijn werk gaat en ’s avonds lui voor de buis zit uit te buiken. Ik heb met niet een ervan contact. We sturen elkaar wel kerstkaartjes. Spijkerhard zijn we daarin. Ik heb maar twee nichten. De een zit altijd bij de kleinkinderen of gaat met de familie op vakantie naar een Turkse badplaats. De ander is nu 60 maar nog steeds wekelijks verliefd op die en die. Tussen de liefdes door leest ze wel eens een boek.
    Ooms en tantes zijn op een na allemaal dood. Die ene is nu 88 en spreekt louter over lichamelijke ongemakken.
    De paar vrienden die ik heb, daar weet ik veel meer van. Die zullen me na hun dood niet voor verrassingen zetten.
    Maar hoe is het met mezelf? Hoe open ben ik? Wat weet een ander van mij? Behalve dan dat ik veel lees (maar daar is niemand in geïnteresseerd).
    De vraag die overblijft is dus: welke verrassingen gaan andere krijgen als ze naar mijn begrafenis komen? ALS…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s