Ships that pass en een babypakje

Het is niet druk bij de baby-afdeling van de Hema. Wij zijn met zijn tweeën. De dame pakt een babypakje van het rek en voelt aan het mouwtje. Ik ben op hetzelfde uit. “Leuk hè, die vosjes”, zeg ik, terwijl ik de goede maat zoek. “Ja”, zegt ze, “maar ik twijfel. Het kindje wordt in juli geboren, is het dan niet te warm met die lange mouwtjes?” “Ach, er zijn altijd wat koelere dagen, het lijkt mij dat het wel kan.”

De vrouw kijkt me aan. “Mijn dochter is zwanger. Ik ben zo blij voor haar!” Haar ogen vullen zich. “Hè, nu schiet ik vol. Het is ook zo bijzonder. Eenenveertig en een kinderwens. Maar geen partner. Wel naar gezocht hoor, maar ach, het lukte niet. En nu is ze toch in verwachting. Van een heel aardige man, een homo. Ook alleen en met een kinderwens.” “O, wat fantastisch. Wat dapper ook, dat ze die keuze heeft gemaakt!” “Ja, en ze wonen – toevallig ook weer – niet ver van elkaar en ze willen het kind samen opvoeden. Maar ze gaan niet samenwonen, natuurlijk. Dus”, besluit ze, “dan moet ik nu ook twee pakjes kopen. Neutraal, want ze weten nog niet wat het wordt. Deze kan ook, toch?” Ik knik. “Ik heb nog drie kleinkinderen, waar ik heel blij mee ben, maar dit vind ik zo mooi, ik had het nooit verwacht. En, ik val in herhalingen, maar ik ben vooral ook zo blij voor haar.” Ze legt twee pakjes over haar arm en kijkt me aan. Ze is nog lang niet uitgepraat. “Mag ik u een kop koffie aanbieden?”, flap ik eruit. “Ja, leuk, graag! Dan reken ik dit eerst even af.”

Even later warmen we onze handen aan een grote kop cappuccino. Het gesprek gaat gewoon verder, of we al jaren goede vriendinnen zijn, terwijl we elkaar blijven aanspreken met ‘u’. Levensverhalen worden uitgewisseld. We herkennen veel van elkaar. De seventies, weet u wel. Raakvlakken zijn er meer dan genoeg voor een levendig gesprek. Over werk, opleiding, relaties. Bizar eigenlijk, dat we dat zomaar met elkaar delen, maar op een of andere manier voelt het heel vertrouwd. Het is ook grappig, er valt veel te relativeren en te lachen.

Na een minuut of twintig lepelen we de laatste restjes schuim uit ons kopje. We nemen afscheid. Misschien komen we elkaar nog weer eens tegen, maar zo niet dan is het ook goed.

Voor nu is het gedicht van Henry Wadsworth Longfellow heel toepasselijk. Zo benoemen we deze ontmoeting ook en wensen elkaar veel geluk.

Ships that pass in the night
And speak each other in passing
Only a signal shown and a
Distant voice in the darkness
So on the ocean of life we pass
And speak one another
Only a look and a voice, then
Darkness again and a silence

17 gedachten over “Ships that pass en een babypakje

  1. Ja soms rol je gewoon in zoiets. Maar ook een heel bijzondere aanleiding voor het gesprek. Twee hartenwensen vervuld met de a.s boreling en het kind krijgt liefdevolle ouders . Het kind zal vanaf het begin weten dat papa en mama niet bij elkaar wonen , geen nare scheiding vooraf, het kindje weet gewoon niet beter en zal niet opvallen tussen alle kindjes wiens papa en mama ook niet bij elkaar wonen.

    • Precies zoals je het beschrijft ervaar ik het ook. Liefdevoller kun je het niet hebben. Een zeer gewenst kind, dat een mooi, liefdevol leven tegemoet gaat. Dit kunnen al die ‘gelovige’, ‘godvrezende’ orthodoxen niet begrijpen (en niet verkroppen).

  2. Ja hier herken ik mezelf ook in hoor. Soms kom je zulke mooie mensen tegen die zomaar hun verhaal vervellen. En doordat ik bijna dagelijks even een bakje bij de Hema doe op mijn fietsrondje gebeurt het bij mij ook meestal daar…… koesteren.

      • Ik wil iedere dag een eind fietsen en de Hema is zo’n 10 km bij mij vandaan dus op mijn rondje van zo’n 25 km per dag doe ik daar dan even een bakje. Is betaalbaar en lekker….en verslavend 😉

  3. Pracht blogje. Zulke ontmoetingen zijn goud waard. En inhoudelijk, aan zo’n omahouding kunnen die stijve predikanten nog een puntje zuigen.
    Over een paar maanden is bakkie leut weer open. Een mooi initiatief. Daar, met zicht op de Zaan, worden ook heel wat gesprekken gevoerd door passanten. Het blijkt steeds weer dat er een grote behoefte is aan luisterende oren, aan mensen die graag even wat tijd voor een ander vrijmaken. Mij zul je daar vanaf de lente veel vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s