Vijftig jaar geleden maakten we liftend een rondreis door Turkije. Dit is het derde deel van het verslag en een vervolg op: Naar Turkije! en En dan naar Izmir!
Na een middag tomaten sorteren en in kisten pakken, besloten we dat één nacht in het burgemeestershuis logeren wel genoeg was. Er was verder niet veel te doen en een gewoon gesprek voeren zat er uiteraard niet in. Bovendien hadden we het plan om nog naar Ankara te liften en dat was niet naast de deur. Dus bij de avondmaaltijd deelden we, zo goed en zo kwaad als het ging, mee dat we de volgende ochtend weer wilden vertrekken: “Demain partir.” Hoewel de burgemeester enigszins teleurgesteld keek, was het waarschijnlijk ook een opluchting. Ze hadden hun bed aan ons afgestaan en wij vonden dat eigenlijk wel een beetje gênant. Bovendien werden er voortdurend lekkere hapjes aangedragen. Afslaan was onbeleefd, hadden we zo langzamerhand wel geleerd, maar waar moest je het allemaal laten? En ook zij kregen waarschijnlijk wel genoeg van het ‘praten met handen en voeten’ en het kleine beetje Frans. “Bien”, zei hij snel, “maar vanavond wij naar cinema.” We hadden geen idee wat hij bedoelde. Er was toch geen bioscoop in dit godverlaten gehucht? Maar goed, we zouden wel zien.
Na de avondmaaltijd viel de nacht al snel in. De vrouwen trokken zich terug in huis en de mannen maakten zich klaar voor de feestavond in de cinema. Dat betekende dat ze handen en gezicht wasten bij de waterput. Toen konden we gaan. Inmiddels was het pikdonker, maar zij kenden de weg uiteraard, dus wij volgden.
Een onvervalste Turkse nacht. Nog steeds was het warm. De vage geur van houtvuren verspreidde zich over het land. De kreet van een vogel verscheurde heel even de stilte. De mannen fluisterden; zouden ze het over ons hebben? Een lauw briesje stak op en ritselde door het korenveld. In de verte doemden lichtjes op.
De plaats van bestemming bleek een oude houten schuur met een kleine verhoging als podium. Voor de bezoekers stonden er houten stoeltjes. Achter een verveloze tafel, die ooit blauw was geweest, inde een oude Turk met een groen mutsje het entreegeld. Er werd voor ons betaald. We hadden geen idee wat dit vermaak kostte. En ook nog steeds niet wat het vermaak zou zijn.
“De zaal” stroomde snel vol. Vol mannen. Die hadden zich hier kennelijk al tijden op verheugd. Handenwrijvend keken ze vol spanning naar het podium. Gelukkig hoefden ze niet lang te wachten. Muzikanten namen plaats en daarna kwam onder luid applaus een beeldschone vrouw naar voren. Ze lachte naar de mannen, strekte haar armen naar ze uit, schudde haar donkere haar, en de kwastjes, die op twee strategische punten op haar blouse waren bevestigd, deden vrolijk mee. Ze barstte los in een helder gezang. In het zachte licht van de lampjes glansde haar soepele groene rok sprookjesachtig toen zij haar heupen draaide en haar buik liet trillen. Dit was dus de cinema! Ze draaide, wiegde, danste, lachte, en zong het ene lied na het andere. Het publiek reageerde extatisch! De burgemeester keek ons met een vette grijns aan: vonden we dit net zo mooi als hij en zijn kornuiten? We knikten vol overtuiging.
Na de pauze was het tijd voor verzoeknummers. De mannen die er geld voor over hadden, stopten dit in haar boezem, die de zangeres hiervoor genereus aanbood. Ze fluisterden haar in het oor wat ze graag wilden horen. Ze knikte, lachte haar allerliefste glimlach, schudde haar borsten en zweepte het publiek op met haar dans, haar zang, haar gebaren en haar blik.
Wij genoten omdat het zo echt, zo mooi, zo authentiek was. Geen toeristisch optreden, geen verplicht nummer. Onvervalst volksvermaak. Maar we genoten vooral van het publiek, dat er zo intens in opging.
De volgende ochtend werden we al vroeg gewekt door de vrouw des huizes die voor de slaapkamerdeur in haar handen klapte. Na een ontbijt van vers brood, zoete thee en geurige tomaten werden we met een ezelskar naar de autoweg gebracht. Van hieruit zouden we proberen zo snel mogelijk in Ankara te komen. We bedankten hartelijk voor de gastvrijheid. De heerlijke tomaten, die ons nog waren toegestopt, knoopten we in onze theedoek. Voor onderweg.
Op naar het volgende avontuur. De lange weg naar Ankara.
——————————————————————————————————————-
Dat de foto’s, en vooral die van de vrouwen, zo vaag zijn, komt doordat hij van heel veraf is genomen en wij in die tijd niet over een telelens beschikten. Veel mensen, en zeker de vrouwen, wilden pertinent niet gefotografeerd worden, dus probeerden wij het zo. Met het afdrukken vergrootten we een deel, maar echt scherp werd het dan dus niet. Toch geeft het wel een aardige indruk. Vind ik…
Wat is er in vijftig jaar tijd veel veranderd!
Uit het verhaal begrijp ik dat je daar dus, op de danseressen na, de enige vrouw was? Of was het gebrek aan interesse dat de vrouwen op jullie logeeradres thuisbleven.
Je hebt het goed, Riet. Er waren in totaal twee vrouwen, waarvan ik er een was. Ik had geen bekijks. Had dan ook nergens kwastjes… 🙂
Vrouwen hoorden daar niet te komen. Maar voor mij maakten ze een uitzondering. Ik was toch al in dat zondige westen opgegroeid, geen eer meer aan te behalen!
Lijkt me toch best een beetje onbehaaglijk.
Vijftig jaar geleden was ik nog naïef en totaal onbevangen 🙂
Het is me raadsel waarom vrouwen een andere vrouw niet mogen zien dansen in “weinig”, ze eten beter dan wie ook hoe een vrouw eruit ziet;-)
Heerlijk verhaal. Hier op mijn vakantieadres geen cinema maar ook striptease dames ontbreken. Heb je nu niet met me te doen?
Arme man! Geen enkele compensatie? Mooie omgeving, lekker eten, stilte… ? Geniet van je vakantie!
Dank je, ik geniet zeker! Kan nu ook inloggen op deze vreemde pc
Een prachtig tijdsbeeld van het Turkse platteland 50 jaar geleden. Zo’n echte conservatieve mannenwereld, waarbij ik me afvraag of daar vandaag de dag veel in veranderd is gezien de macht van de partij van Erdogan die vooral van het platteland komt.
Volgens mij verandert het nooit!
Door Turkije liften! Wat ben jij avontuurlijk aangelegd. Lift je nog steeds of doe je het intussen wat rustiger aan? Groetjes, Petra
Jeugdige onbezonnenheid, dat was het. Ik zou het nu niet meer in mijn hoofd halen! 🙂 Groetjes terug.
Jong zijn en onbezonnen doen…dat is het grote voordeel van jong en onbezonnen. Mooi verhaal!
Nu, op deze leeftijd bedoel ik, zou het nogal potsierlijk overkomen! 🙂
haha, ja, snap ik, dat wil je niet!
Prachtig verhaal Corja. Ik zie het voor me.