Waterlicht, een waar sprookje

20150513_220158

Een goed jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het werk van Daan Roosegaarde. Op de televisie kreeg hij de gelegenheid zijn Lotus-Dome te presenteren en de werking ervan toe te lichten. Toen bleek dat het Rijksmuseum hem de gelegenheid bood de Dome tentoon te stellen, hoefde ik er niet lang over na te denken: dit wilde ik graag zien en meer nog, ervaren.

DSC09187

Fascinerend vond ik het. De donkere ruimte werd bijna geheel in beslag genomen door de enorme bol, voorzien van honderden bloemen van een speciaal door studio Roosegaarde ontwikkelde folie. Door de warmte die de bezoekers uitstraalden, gingen deze bloemen open en licht vulde de zaal. Het was moeilijk om je ervan los te maken. Het licht, het knisperende geluid, het geheimzinnige van de entourage. Een sprookjesachtig geheel. Nog twee keer ben ik teruggegaan naar het Rijks; alle keren was het even bijzonder.

Eind van dat jaar werd er door zijn studio het oplichtende fietspad in Nuenen gerealiseerd. Sterrelicht gevangen in asfalt, geïnspireerd door Van Gogh. Dit in het echt te zien staat nog op mijn verlanglijstje.

20150513_215403

Maar nu was er dicht bij huis weer een gelegenheid om binnen te stappen in een sprookjeswereld. ‘Waterlicht’, een gigantische installatie op het Museumplein in Amsterdam. De gedachte hierachter is de kwetsbaarheid van ons land. Zonder dijken zou Nederland voor een groot deel onder water staan (iedereen kent in dit verband waarschijnlijk wel de uitdrukking Amersfoort aan Zee). Wij in het westen leven onder de zeespiegel. Daan Roosegaarde verzon zijn zoveelste sprookje. Door middel van blauw licht en rook kreeg hij het voor elkaar ons te laten ervaren hoe hoog het water zou staan. Hoe het zou golven en ons overspoelen.

20150513_215150

De zon was nog maar amper onder, toen het spektakel losbarstte. Prachtig was het, indrukwekkend mooi. Naarmate de avond vorderde, liep het plein voller. Honderden telefoons maakten duizenden foto’s. Iedereen was vrolijk, opgetogen, geïnteresseerd.
Het was heerlijk om er gewoon maar te staan tussen al die mensen. Het letterlijk over je heen te laten komen. Zelfs wanneer je je realiseerde dat het licht het water verbeeldde, waaronder wij gevangen zaten, dan nog was het een vredig en rustgevend gevoel.

20150513_215007

In de verte het Rijksmuseum, als een sprookjeskasteel. De huizen langs het plein leken hoger dan ooit. Een weldadig geroezemoes, gegons van stemmen.

Het was hem weer gelukt. Weer wist Daan Roosegaarde ons even uit ons gewone gedoetje op te tillen en te laten geloven in het sprookje van de verbeelding. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende.

25 gedachten over “Waterlicht, een waar sprookje

 1. Prachtig is dat hé, dat iemand dat kan bedenken en ons kan laten ervaren. Dan ben je weer even kind, vol verbazing en aandacht. Ik ga die meneer ook maar eens volgen. Dank!

  • Ja, dit zijn de leuke dingen en dito mensen. En hij krijgt het echt voor elkaar om je weer even kind te laten voelen, precies wat je zegt. Zo leuk is dat!

  • Ja, en er zijn veel meer van die jonge, inventieve, sprankelende mensen. Wat je ook van DWDD mag denken (ik vind het soms zo’n hieper programma), ze krijgen daar wel de kans hun ideeën te ventileren.

   • En ik zie dat het volgende pas in 2016 opgezet wordt. 😦

   • De tijd gaat snel! Ik heb al kaartjes voor de marathonvoorstelling Borgen (10 uur!) door het NNT, april volgend jaar in de Stadsschouwburg 😉

 2. DWDD is niet z mijn programma maar ik héb volgens mij wel eens iets gezien in een ander programma over dat verlichte fietspad. Het lijkt me héél indrukwekkend zoals je het hier beschrijft .

  • O, ja, Riet, dat verlichte fietspad kwam ook gewoon op het nieuws. Want nieuws is het zeker. Nederland zou er zo van opknappen, als hij echt zijn gang zou mogen gaan!

   • Volgens mij zag ik hem uitgebreid in een programma bij max laat in de middag. Hij maakte ook op mij wel indruk.

 3. Die Daan is inderdaad een heel bijzonder mens, een echte visionair. Niet een van die zogenaamde trendwatchers, maar iemand die wetenschap en originele gedachten in realiteit weet om te toveren. Ik had al een en ander over hem gelezen maar toen hij een keer een avond lang Zomergasten was op de tv was ik helemaal om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s